TÉMA

Slunečnice

Soud zprostil viny ošetřovatelky z domova pro seniory Slunečnice v Ostravě obžalované z týrání klientek

Senát Okresního soudu v Ostravě zprostil obžaloby dvě ženy souzené v kauze týrání několika klientek v domově pro seniory Slunečnice v Ostravě. Soudkyně Gabriela Marie Ožanová uvedla, že popsaný skutek není trestným činem. Obě obžalované vinu během celého řízení odmítaly. Podle nich jde o pomstu bývalé kolegyně, která na kauzu před lety upozornila. Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně si nechala lhůtu na rozmyšlenou.
10. 1. 2024|

Ukrajina hledá pro své obilí cestu do světa. Vyvolalo to polské výzvy do USA

Ukrajina by měla letos vyvézt kolem 57 milionů tun obilí a oleje. Její přístavy v Černém moři jsou ovšem kvůli pokračující ruské agresi a vypovězení obilné dohody ze strany Moskvy prakticky odříznuté od mezinárodního obchodu. Ukrajina tak využívá alespoň přístavy na Dunaji a pozemní dopravu, kapacita ale nestačí. Dovozu ukrajinského obilí se nadále brání pětice států EU včetně Polska, které se obává, že jeho zemědělci budou muset kvůli tlaku ukrajinských plodin prodávat svou úrodu pod cenou. Americkému prezidentovi Joeu Bidenovi proto Varšava připomíná jeho slib postavit podél ukrajinské hranice obilná sila.
29. 8. 2023|

Aktivistky v Británii vychrstly na obraz van Gogha polévku. Dílo podle galerie nepoškodily

Ekologické aktivistky z hnutí Just Stop Oil (Zastavme ropu) v pátek v londýnské Národní galerii vychrstly na obraz Slunečnice nizozemského malíře Vincenta van Gogha rajčatovou polévku, informují britská média. Obě ženy později zatkla policie. Obraz podle galerie chránilo sklo, takže nebyl poničen, mírně byl však poškozen rám.
14. 10. 2022Aktualizováno14. 10. 2022, 21:40|

Ukrajina vyváží téměř stejně obilí jako před válkou, zaznělo na pražském jednání ministrů. Zemědělci ale očekávají problémy

Export obilí z Ukrajiny již je téměř na stejné úrovni, jako býval. Na pražském neformálním zasedání ministrů zemědělství a rybolovu Evropské unie to řekl eurokomisař Janusz Wojciechowski. Situace, která nastala po ruském útoku na Ukrajinu, a otázka, jak v ní zajistit dostatek jídla pro Evropu i rozvojové země, byly hlavní témata jednání. Ukrajinský ministr zemědělství si na něm také řekl o konkrétní pomoc. Ministři ale hovořili i o možnosti povolit v EU genetické úpravy rostlin, které by pak byly odolnější vůči extrémnímu počasí.
16. 9. 2022|

Za mír a jednotu. Umělci v Irpini malují slunečnice na auta zničená ruskými okupanty

Válkou zničené město Irpiň rozsvítily slunečnice. Národní květinu Ukrajiny začali malovat umělci na vraky aut, které se podařilo odklidit z ulic zničených bombardováním ruských okupantů. Květina má podle umělců symbolizovat mír a jednotu lidí, kteří v této nelehké době potřebují držet pospolu. Zároveň se svými díly snaží zakrýt připomínky války, kterých je v okolí Kyjeva stále mnoho.
12. 8. 2022|

Minimálně třetina úrody obilí z Ukrajiny se kvůli válce nikdy nedostane na trh, varuje ministr

Začaly žně. Čtyři sta milionů lidí po celém světě čeká na ukrajinskou pšenici, ječmen a slunečnici. Jenže nejméně třetina běžné úrody se k nim nikdy nedostane. Ruské bomby zničily statky, traktory, pole a vyhnaly zemědělce. Podle zástupce ředitele mořských cest Ukrajiny Dmytra Barinova však na Ukrajině zůstalo ještě z loňských žní zhruba dvacet milionů tun zrna a dalšího zemědělského zboží, které se nestihlo odvézt. Hlavně kvůli ruské blokádě ukrajinských přístavů.
15. 6. 2022|

Údajné týrání v ostravské Slunečnici jde k soudu. Obžalobě čelí bývalé ošetřovatelky

Státní zástupkyně obžalovala dvě bývalé ošetřovatelky domova pro seniory Slunečnice v Ostravě-Porubě z týrání klientů. Na dotaz ČT to uvedla mluvčí Okresního státního zastupitelství v Ostravě Jiřina Navrátilová. Policie se situací v domově začala zabývat poté, co server Seznam Zprávy před třemi roky zveřejnil reportáže o údajném ponižujícím chování některých zaměstnanců vůči klientům. Případ teď projedná soud.
3. 6. 2022|

V Evropě se tvoří černý trh s olejem, zatímco na Ukrajině se slunečnicová semínka hromadí ve skladech

Válka dopadla i na ukrajinský vývoz. Těžké časy prožívají například pěstitelé slunečnic. Země patří mezi vůbec největší exportéry oleje, který se z nich lisuje. Kvůli zavřeným přístavům ho ale prakticky není možné dostat za hranice a některé evropské státy už pociťují nedostatek. Například v Nizozemsku se proto dostává na černý trh.
2. 5. 2022|

Konflikt na Ukrajině dostává nový rozměr. Po ropě a plynu se bojuje i o obilí

Válka na Ukrajině nekončí, naopak nové problémy se znovu a znovu dostávají na povrch. Po ropné a plynové otázce konfliktu se čím dál více projevuje také pomyslný „boj o zrno“, který dostává v jedné z nejúrodnějších oblastí světa zcela nový význam. Také proto, že Rusko uvedlo, že bude své potraviny a plodiny vyvážet jen do přátelských zemí.
10. 4. 2022|

Případ údajných úplatků v ostravském domě pro seniory policie odložila. Trestný čin se podle ní nestal

Ostravští kriminalisté odložili případ údajných úplatků v ostravském domě pro seniory Slunečnice. Ty údajně přijímal místní ředitel výměnou za poskytnutí péče novým klientům. Podle policistů k trestnému činu nedošlo. ČT to řekla mluvčí Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje Soňa Štětínská.
7. 9. 2020|

Kvůli údajnému ponižování klientů končí dvě zaměstnankyně ostravského domova seniorů

Kvůli údajnému ponižování klientů v domově pro seniory Slunečnice v Ostravě-Porubě končí dvě jeho zaměstnankyně. Ostravský magistrát bude teď zkoumat situaci i v dalších sociálních zařízeních ve městě. Na nevhodné chování pečovatelů v domově seniorů upozornily reportáže serveru Seznam Zprávy, případem se teď zabývá i moravskoslezská policie.
28. 11. 2019|