Soud zprostil viny ošetřovatelky z domova pro seniory Slunečnice v Ostravě obžalované z týrání klientek

Senát Okresního soudu v Ostravě zprostil obžaloby dvě ženy souzené v kauze týrání několika klientek v domově pro seniory Slunečnice v Ostravě. Soudkyně Gabriela Marie Ožanová uvedla, že popsaný skutek není trestným činem. Obě obžalované vinu během celého řízení odmítaly. Podle nich jde o pomstu bývalé kolegyně, která na kauzu před lety upozornila. Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně si nechala lhůtu na rozmyšlenou.

Soudkyně Ožanová při odůvodnění rozsudku řekla, že soud musí vždy rozhodnout o vině bez pochybností. V tomto případě podle ní ale existuje řada pochybností. „Prokázalo se, že jednání obžalovaných nebylo vždy na správné úrovni. Násilné, nekultivované, hrubé a chladné chování do sociálních služeb nepatří. Podle soudu se ale ani jedna z obžalovaných nedopustila takového jednání, aby byly naplněny znaky trestného činu týrání svěřené osoby,“ uvedla soudkyně.

Obě souzené pečovatelky se práva na odvolání na místě vzdaly a po jednání se stejně jako jejich advokátka odmítly k rozsudku vyjádřit. Státní zástupkyně vyjádřila překvapení. „Verdikt je překvapující. Mám za to, že předložené důkazy jsou zásadní a dostačující,“ řekla.

Státní zástupkyně před soudem v závěrečné řeči navrhla pro obě ošetřovatelky podmíněné tresty. Zacházení s klientkami ve svém závěrečném návrhu označila žalobkyně za hrubé a nepřípustné. Naopak advokátka souzených žen požadovala zproštění viny. Podle ní jednání uvedené v obžalobě nesplnilo právní znaky týrání svěřené osoby. A právě k tomuto právnímu názoru se senát v čele se soudkyní Ožanovou přiklonil.

Ožanová stejně jako právnička obžalovaných uvedla, že v případě týrání svěřené osoby musí být jednání obžalovaných dlouhodobé a úmyslné. „Případné týrání jsme museli zkoumat u každé konkrétní poškozené zvlášť. Museli jsme zjistit, zda předložené důkazy naplňují znaky skutkové podstaty trestného činu týrání svěřené osoby,“ uvedla. Dodala, že proti obžalovaným sice vypovídaly některé kolegyně, ale zazněly i výpovědi v jejich prospěch, a to například i od příbuzných údajně týraných klientek.

Na kauzu v roce 2019 upozornil ve svých reportážích server Seznam Zprávy. Na jejich základě se policie začala situací v zařízení zabývat. Kriminalisté obvinili dvě dnes souzené pečovatelky. Reportáž vycházela především z výpovědi někdejší pečovatelky Gabriely Lhoťanové, která mluvila o nevhodném a vulgárním chování části zaměstnanců ke klientům domova. Podle ní staré lidi v domově uráželi a ponižovali. Žena loni zemřela. Dvě souzené ženy podle ní byly ke klientům vulgární, nepříjemné, uváděly je do stresu.

Podle soudkyně ale soud z výpovědi hlavní svědkyně nemohl vycházet. „Problémy měla s kolegyněmi i na dřívějších působištích. Rozklížila kolektiv na odděleních, kde působila dříve. Její kolegyně byly rády, že odešla. Její tvrzení se neprokázala,“ řekla soudkyně. Podle znaleckého posudku svědkyně některé věci vnímala neadekvátně. „Z emočně exponovaných situací navíc vyvozovala špatné závěry, což mělo vliv na její důvěryhodnost,“ uvedla Ožanová.