Denně přibývají oběti ruského bombardování. Štáb ČT natáčel v nemocnici poblíž frontové linie

Události: Štáb ČT natáčel v nemocnici poblíž frontové linie (zdroj: ČT24)

Realitou těžkých bojů na východě Ukrajiny jsou neustálá ostřelování, zdecimovaná města jako Bachmut, Soledar nebo Siversk a především civilní oběti. Zranění obyvatelé z oblasti končí v jedné z nemocnic, kde natáčel redaktor ČT Andreas Papadopulos.

„Přivezli jsme civilistku z Bachmutu,“ hlásí švédský záchranář Niels Ericssen. Většinou přivážejí spíše lehčí případy, tento se však vymyká. „V dutině břišní má vnitřní krvácení. Kvůli poranění hlavy se její stav stále zhoršuje,“ vysvětluje zástupce organizace Lékaři bez hranic Maksym Žarykov.

Zdravotníci bojují o život starší ženy z ukrajinského Bachmutu. Zranění utrpěla při ruském dělostřeleckém ostřelování. Záchranáři se k ní zvládli dostat teprve druhý den odpoledne. Úlomek rakety pronikl příliš hluboko do jejího těla. Po deseti minutách marné snahy seniorka umírá. Nikdo zatím nezná její jméno ani věk, není jak kontaktovat blízké.

„Bohužel, při takovém poranění se to dalo čekat,“ pronáší Žarykov. Ruskem rozpoutaná válka zuřící jen pár kilometrů od operačního sálu si tak na vrub připsala další civilní oběť.

Celou reportáž Andrease Papadopulose můžete sledovat ve videu v úvodu článku.