Nejednota v hlasování o Ficovi zanechala pachuť ve slovenské koalici, Matovič její rozpad odmítá

Horizont ČT24: Napětí ve slovenské vládní koalici (zdroj: ČT24)

Slovenské vládní strany se rozhádaly kvůli středečnímu rozhodnutí nevydat expremiéra Roberta Fica k vazebnímu stíhání. Média výsledek hodnotí jako neúspěch předsedy hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a ministra financí Igora Matoviče. Při hlasování nebyl jednotný ani jeho klub OĽaNO, který dvě poslankyně, jež se zdržely, potrestal vyloučením.

Igor Matovič postavil svou politickou image na boji proti korupci a před dvěma lety ve volbách sliboval zúčtování s érou Smeru a jeho šéfem Robertem Ficem. „Zbavíme se ficismu, který Slovensko dvanáct let ničí,“ prohlásil Matovič v únoru 2020. 

Při vydávání expremiéra k vazebnímu stíhání ale koalice jednotu neudržela a Fico bude stíhaný na svobodě. 

Podle reportéra Denníku N Dušana Mikušoviče, který o Matovičovi napsal knihu, mělo hlasování pro předsedu OĽaNO zásadní význam. „Toto mu symbolicky vezme i ten moment, kdy mohl říkat, že on dostane Roberta Fica minimálně do vazby, což vždycky říkal, že udělá. Image Igora Matoviče už bude upadat a ve slovenské politice ztratí význam.“ 

Středečního hlasování se účastnilo všech 150 zákonodárců, což se jinak podaří snad jen při ustavující schůzi. Pro Ficovo vydání chyběly dva hlasy a klub OĽaNO už vyloučil dvě své poslankyně, které se zdržely.

„Nemyslím, že je to tak prvoplánové, jestli dáme nebo nedáme Fica do basy. Z mého pohledu to není tak jednoduché rozhodnutí. Proto jsem se zdržela,“ vysvětlila jedna z nich Katarína Hatráková.

Ficovi pomohlo i vládní hnutí Sme rodina

Stejně přitom Robertu Ficovi pomohlo celé koaliční hnutí Sme rodina, které už déle zpochybňuje vyšetřování korupce, protože dopadá i na jeho lidi. Další koaliční strana, Sloboda a solidarita (SaS), proto začala veřejně pochybovat o dalším smyslu společného vládnutí.

„Nevidím nejmenší důvod, aby toto někdo používal jako záminku pro rozpad koalice. Zodpovědnost vůči zemi, kterou máme, je o mnoho větší,“ odmítl Matovič spekulace o případném konci koalice. Potrestat hnutí Sme rodina vyloučením z koalice Matovič odmítá, protože bez jeho hlasů by vláda neudržela většinu.

„SaS správně cítí ten moment, kdy si může několik dnů dělat politické body na tom, že OĽaNO mírně selhalo,“ komentuje současné napětí reportér Mikušovič z Denníku N.

Podle sociologa Michal Vašečky z Bratislava Policy Institute je možné, že koalice přežije, ale její akceschopnost zřejmě prudce klesne. „Asi to už nebude reformní koalice, je vážně nalomená šance, že by ještě schválila nějaké zásadní reformy,“ konstatoval v Horizontu ČT24.