Slovenská policie obvinila expremiéra Fica ze založení zločinecké skupiny

Události: Slovenská policie obvinila Fica a Kaliňáka (zdroj: ČT24)

Slovenská policie podle Denníku N obvinila expremiéra Roberta Fica a exministra vnitra Roberta Kaliňáka z několika trestných činů, včetně založení zločinecké skupiny a ohrožení daňového tajemství. Informaci listu Denník N potvrdil Fico i advokáti stíhaných.

Kaliňáka, který byl v minulosti místopředsedou Ficovy strany Smer-sociální demokracie (Smer-SD) a který nyní pracuje jako advokát, elitní jednotka slovenské policie zadržela. Fico, který je nyní poslancem, podle Denníku N zadržen nebyl, protože k tomu je potřeba souhlas Národní rady. Podle ústavy má sice imunitu, ta se ale týká pouze hlasování a výroků ve sněmovně a v jejích orgánech.

Fico své stíhání označil za politickou mstu. Z vyjádření Ficova a Kaliňákova advokáta a informací médií vyplývá, že obvinění souvisí také s podezřením na diskreditaci politických oponentů Smeru-SD a bývalého prezidenta Andreje Kisky. „Jde o čistou politickou mstu, jde o čistý pokus zlikvidovat předsedu nejsilnější opoziční parlamentní strany,“ reagoval Fico na obvinění v prohlášení, které strana Smer-SD poskytla. 

Policejní prezidium informovalo agenturu ČTK, že při několika akcích bylo obviněno více osob; policie zveřejnila iniciály jmen tří z nich, které se shodují se jmény a příjmeními Fica a Kaliňáka. Z vyjádření elitní složky prokuratury vyplynulo, že Fico a Kaliňák čelí stíhání také pro podezření ze zneužití pravomocí. V kauze byli obviněni rovněž někdejší policejní prezident Tibor Gašpar a podnikatel s vazbami na představitele Smeru-SD Norbert Bödör, jež jsou stíháni i v jiných záležitostech.

Fico: Jde o politický revanš

Ficův a Kaliňákův obhájce David Lindtner novinářům řekl, že podle obvinění stál expremiér na špici zločinecké skupiny. Poškozenými v případu jsou podle Lindtnera kromě jiných bývalý prezident Kiska, dále nynější ministr financí Igor Matovič či současný šéf sněmovny Boris Kollár. Podle listu Sme šlo o hledání „špíny“ na zmíněné politiky, jež před volbami v roce 2020 byli v opozici, Kiska se jako prezident zase vymezoval vůči Ficovi.

Exprezident dříve nařkl Fica z toho, že stojí za jeho stíháním v daňové kauze, ve které byl Kiska minulý týden obžalován. V roce 2016 zase Fico, který byl tehdy premiérem, zveřejnil neveřejné informace o podnikání Matoviče.

„Už jen seznam poškozených je důkazem nad důkazy, že jde o politický revanš. Jsem obviněn proto, že jsem nahlas hovořil o daňových podvodech Matoviče a Kisky,“ uvedl trojnásobný expremiér Fico.

Šéfredaktor slovenského Denníku N Matúš Kostolný se domnívá, že Ficovo napadení obvinění určitou část Slováků přesvědčí. „I přes události posledních let má Robert Fico na Slovensku v průzkumech okolo 15 procent podpory. Dalších 15 až 20 procent podpory mají jeho bývalí přátelé ze strany Smer, kteří dnes jsou ve straně Hlas. Takže nějaká třetina země věří těm jeho řečem a jeho argumentům,“ konstatuje Kostolný.

Kariéra Kaliňáka

Kaliňák byl ve slovenské politice dlouholetým souputníkem Fica, mimo jiné strávil téměř deset let v křesle ministra vnitra, byl i místopředsedou vlády a také druhým mužem Smeru-SD. Za svou politickou dráhu ustál řadu afér, na všechny funkce (a nakonec i na poslanecký mandát) rezignoval až před čtyřmi lety po vraždě investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové, která se odehrála 21. února 2018.

V této věci už padly tři pravomocné rozsudky nad přímými pachateli, podnikatel Marian Kočner, který si podle prokuratury vraždu objednal, ani Alena Zsuzsová, jež podle obžaloby zločin zprostředkovala, zatím konečný verdikt nevyslechli.

List napsal, že případ souvisí s kauzou Očistec. Ta se týká podezření z korupce a ze zneužívání policie v době, kdy byl nyní opoziční Smer-SD u moci. Sociální demokraté odešli do opozice po porážce v parlamentních volbách před dvěma lety. A právě tehdy také začala vlna zatýkání, která postihla vysoce postavené státní úředníky, policisty, soudce nebo podnikatele. Někteří z nich se přiznali a začalo rozkrývání sítě na pomezí politiky, justice a byznysu, která v éře Smeru vznikla.

Expremiér a jeho ministr byli údajně na vrcholu systému. S jeho pomocí měli zneužívat policii a justiční orgány k zametání kauz a diskreditaci oponentů – včetně exprezidenta Andreje Kisky nebo Igora Matoviče, pozdějšího vítěze voleb.

Reportér webu Aktuality.sk Marek Vagovič napsal o kauzách Smeru dvě knihy. Informace, že se vyšetřování blíží ke špičkám strany, prý prosakovaly delší dobu. „To, že až teď došlo na obvinění, předpokládám, souvisí s tím, že policie získala nějaká další nová svědectví, která posilují důkazní situaci,“ říká Vagovič. „Všude jinde mafie fungovala způsobem, že si kupovala různé lidi, policisty, prokurátory na různých úrovních. U nás se ukazuje, že tou organizovanou zločineckou skupinou bylo samotné vedení státu,“ konstatoval.  

Podle Kostolného z Denníku N je zcela jednoznačné, že onen systém, jehož někteří pěšáci jsou dnes už odsouzení, by nemohl fungovat bez tichého nebo aktivního souhlasu Roberta Fica. „A teď je otázka, zda policie nasbírá dost důkazů aby se ukázalo, zda to tak bylo. Ty podezření ze strany policie jsou velké, protože mezi těmi obviněnými, kteří za poslední dva roky přiznali vinu a byli odsouzeni, tak tam jsou právě lidé z prokuratury a ze soudů,“ říká Kostolný.

„Je tedy úplně jasné, že ten systém byl prolezlý právě v těchto složkách a fungoval tak, že policie neřešila to, co má dělat, nestarala se o dodržování zákona a nastolování spravedlnosti –⁠ a to samé prokuratura a soudy, ale chránila takzvané ,naše lidi', skupinu lidí, kteří byli pod ochranou toho systému. Desítky lidí skončili s obviněními, ale bylo by naivní si myslet, že to jsou všichni,“ hodnotí šéfredaktor.

„Pokud se však jednou stát rozhodl obvinit tak významnou osobu, jako je bývalý trojnásobný premiér a bývalý ministr vnitra, tak chci věřit v to, že to obvinění bylo dobře připravené a podložené, protože pokud by to byl jen takový pokus–omyl, tak by to mělo katastrofatální důsledky. Nedůvěra ve stát je na Slovensku velmi vysoká a toto by ji ještě prohloubilo,“ myslí si Kostolný.

Události, komentáře: Šéfredaktor Denníku N Matúš Kostolný k obvinění Fica (zdroj: ČT24)

Vicepremiérka Remišová obvinění Fica vítá

Podle Denníku N a veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska byl spolu s Kaliňákem a Ficem obviněn také advokát Marek Para, který je známým obhájcem kontroverzních osob a také svými kontakty s představiteli Smeru-SD.

„Konečně přišli na řadu ti, kdo jsou ve struktuře postavení nejvýše. Fico by se neměl skrývat za poslanecký mandát, a vzdát se ho,“ napsala na sociální sítí vicepremiérka Veronika Remišová.

Nynější slovenská vládní koalice si za jeden ze svých hlavních cílů stanovila potíraní korupce a očistu společnosti od nekalých praktik. Po posledních volbách byla v zemi při několika vlnách zatýkaní zadržena a obviněna řada bývalých vysokých úředníků, pracovníků justice včetně soudců, jakož i podnikatelů. Ve zmíněné kauze Očistec jsou stíháni kromě jiných bývalý policejní prezident Tibor Gašpar a další někdejší ředitelé elitních policejních složek.

Vláda namísto chleba nabídla hry, komentoval obvinění Fica a zadržení Kaliňáka bývalý Ficův spolustraník a nyní předseda Hlasu Peter Pellegrini. Podle něho vládní koalice provádí „nechutné hry se spravedlností, za nimiž skrývá totální neschopnost vést stát.“ Informoval o tom Denník N.