Starosta Mykolajivu pro ČT: Město je zablokované, snažíme se rychle obnovit dodávky vody

Rozhovor se starostou ostřelovaného Mykolajiva Alexanderem Senkijevičem (zdroj: ČT24)

Ruské rakety na Ukrajině dopadají také na průmyslový přístav Mykolajiv na jihu země. Během víkendu poškodily jeden z hlavních vodovodů a odstřihly město od vody. „Vzhledem k tomu, v jakém stavu je naše město, nic nemůže fungovat na sto procent. Frontová linie, kde se neustále vedou boje, je nyní dvacet až třicet kilometrů odsud,“ uvedl starosta Oleksandr Sjenkevyč v rozhovoru se spolupracovnicí České televize Vitalijí Tokarčukovou přímo z místa, kam dopadla raketa v noci z pondělí na úterý.

Popište prosím, co se teď odehrává v Mykolajivu.
Oleksandr Sjenkevyč: Poslední dobou se zintenzivnilo ostřelování. Rusko nás ostřeluje kazetovou municí. Zanechává po sobě veliké jámy. Jak je vidět, jsem nyní v obytné čtvrti, kudy vede výpadovka. Je také vidět, že bylo úmyslně poškozeno elektrické vedení. Dnes v noci byl Mykolajiv ostřelován opakovaně a zničená je celá řada čtvrtí.

Je možné rekonstruovat zničené budovy?
Oleksandr Sjenkevyč: Více než šedesát budov je zničeno úplně. Jedná se většinou o rodinné domy. Z některých byli lidé evakuováni, ale v některých jsou i nadále obyvatelé. V současné době v Mykolajivu není bezpečné místo. Město opustily tisíce lidí, i tak se ale snažíme ve městě udržovat pořádek a fungují komunální služby. Vidíte, že kvůli zničení vodovodu po výbuchu rakety je město odříznuté od přívodu vody. Obyvatelé používají kanystry a kýble a snaží se získat vodu. Pomáhají nám komunální služby, které rozvážejí pitnou vodu. Pomáhá nám i Oděsa, odkud nám posílají lidi, kteří nám pomáhají přežít tuto krizi, abychom své město udrželi.
Dostali jsme doporučení, že máme udělat vrty alespoň u sociálních objektů jako jsou nemocnice a sociální zařízení. Připravujeme se na to. Dnes chceme obnovit dodávky vody.

Jaká je situace s jídlem a léky ve městě?
Oleksandr Sjenkevyč: Město je v podstatě zablokované. Ruská armáda odsunula ukrajinské jednotky, ale máme volnou cestu směrem na Oděsu, odkud dostáváme zásoby. Nemůžeme si stěžovat.

Potřebuje město humanitární pomoc? Jakou konkrétně?
Oleksandr Sjenkevyč: Dostáváme humanitární pomoc a pracuje tu hodně dobrovolníků. Dováží nám trvanlivé potraviny, těstoviny a konzervy, abychom měli nějaké strategické rezervy. Zbývající potraviny, které dostáváme, rovnou rozdáváme lidem. Potřební dostávají potraviny bezplatně přímo zabalené.

Jaké máte nejaktuálnější problémy?
Oleksandr Sjenkevyč: Samozřejmě se jedná o pohonné hmoty. Ruská armáda zničila rafinérii a nemáme vůbec palivo. Vzhledem k tomu, v jakém stavu je naše město, nic nemůže fungovat na sto procent. Frontová linie, kde se neustále vedou boje, je nyní dvacet až třicet kilometrů od Mykolajivu.