TÉMA

Mikolajiv

Ukrajinci připravují protiofenzivu u Chersonu. Klíčem je zisk spojnic přes Dněpr

Ukrajinská armáda se připravuje na protiútok na jihu země. Podle vojenských stratégů pro ně bude pokus o osvobození Chersonu novou kapitolou bojů, které by mohly být zásadní pro další vývoj války.
21. 7. 2022|

Kontrola Ukrajiny nad většinou vzdušného prostoru omezuje ruskou ofenzivu, uvádí britská rozvědka

Podle britské vojenské rozvědky Ukrajina ovládá většinu vzdušného prostoru nad svým územím, což omezuje ofenzivu ruských jednotek. Invazní síly také dle tajných služeb nedokázaly potlačit ukrajinskou protivzdušnou obranu. Rusům se přesto podařilo ze vzduchu už podruhé zasáhnout a poškodit most u Oděsy, který je jediným silničním a železničním spojením po ukrajinském území s oblastí Budžak, v níž žije přes půl milionu lidí. Podle amerických expertů sice Rusko v ofenzivě postupuje nyní pomaleji, ale metodičtěji. Objevily se také nové důkazy, že ve městě Buča vraždili ruští vojáci civilisty.
27. 4. 2022Aktualizováno27. 4. 2022, 20:48|

Starosta Mykolajivu pro ČT: Město je zablokované, snažíme se rychle obnovit dodávky vody

Ruské rakety na Ukrajině dopadají také na průmyslový přístav Mykolajiv na jihu země. Během víkendu poškodily jeden z hlavních vodovodů a odstřihly město od vody. „Vzhledem k tomu, v jakém stavu je naše město, nic nemůže fungovat na sto procent. Frontová linie, kde se neustále vedou boje, je nyní dvacet až třicet kilometrů odsud,“ uvedl starosta Oleksandr Sjenkevyč v rozhovoru se spolupracovnicí České televize Vitalijí Tokarčukovou přímo z místa, kam dopadla raketa v noci z pondělí na úterý.
19. 4. 2022Aktualizováno19. 4. 2022, 19:35|