Pobaltí bojuje s propagandou Kremlu. Konec ruského vysílání menšinu obrátil k internetu

Události: Pobaltí bojuje proti dezinformacím Kremlu (zdroj: ČT24)

Válka na Ukrajině testuje i náchylnost ruskojazyčné menšiny v Pobaltí věřit kremelským dezinformacím. Lotyšsko, kde je zhruba čtvrtina obyvatel ruské národnosti, v obavě před šířením lživých zpráv ukončilo vysílání ruských médií v zemi.

Spolu se zbytkem redakce serveru Meduza musela Kateryna Abramova po šikaně úřadů odejít z Ruska do exilu. Teď působí v Rize. Soustředí se hlavně na vyvracení dezinformací. „Na Twitteru byla například videa z počítačové hry, která byla vydávána za pravdivá,“ přiblížila.

Video ze hry pro mládež mělo dokázat údajný ukrajinský úder na ruské základny. Kolovalo mezi ruskou menšinou v Lotyšsku. I podle aktivistky Ingy Ranskaje je minorita náchylná věřit dezinformacím nahrávajícím kremelské propagandě. „Je to jako černá a bílá,“ popsala.

Její přátelé a příbuzní odmítají uvěřit tomu, že Kreml vede na Ukrajině válku. Popisuje dva různé světy, v jednom žije a druhý jí stále víc připomíná éru hroutícího se Sovětského svazu. „Dostáváme se do stejné situace jako v 80. letech. Ať se to týká televize, toho, jak lidé uvažují, nebo života obecně,“ uvedla.

Etnických Rusů žije ve dvoumilionovém Lotyšsku na pět set tisíc. Podle březnového průzkumu 22 procent z nich podporuje Ukrajinu a 21 procent Rusko. Zbytek odmítá někomu stranit.

Podpora stran během konfliktu na Ukrajině
Zdroj: Lotyšská televize a rozhlas

Lotyšsko ukončilo ruské vysílání. Krok zvažuje i Estonsko s Litvou

Vláda má z podpory Moskvy obavy. Od konce 70. let ikonická vysílací věž v Rize šířila i signál ruských televizních kanálů. Až do 24. února –⁠ hned první den invaze Ruska na Ukrajinu vláda v obavě před kremelskou propagandou rozhodla, že ukončí veškeré vysílání v ruském jazyce. 

Podle kritiků to byla chyba. Tamní Rusové, kteří často neovládají jiný jazyk než mateřštinu, teď informace čerpají jen z internetu. „Naši lidé se obrátili k propagandě. Když neměli jinou možnost, začali zkrátka sledovat informace z ruské strany,“ řekl lotyšský Rus, aktivista a zastupitel Rigy Konstantīns Čekušins.

Boj proti ruské propagandě zahájily i sousední Estonsko a Litva. Také zvažují omezení ruskojazyčných médií, v březnu pak ruskými vojsky používaný symbol Z postavily na úroveň nacistické svastiky a zakázaly jeho používání.