Ruské tanky se blíží k přístavu Mariupol. Přesuňte se do krytů, vyzval starosta obyvatele

Na jihovýchodě Ukrajiny zesílily boje o Mariupol na břehu Azovského moře, blíží se k němu ruské tanky. Informuje o tom server RBK Ukrajina s odvoláním na starostu tohoto strategicky důležitého přístavu. Boje mezi ukrajinskou armádou a ruskými vojáky se odehrávají 15 kilometrů od města, řekl jeho starosta Vadym Bojčenko.

On-line přenos
Rusko-ukrajinská válka (únor a březen 2022)
23:49

Situace na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zůstává podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mimořádně obtížná. Uvedl, že Rusko posiluje své pozice u Mariupolu. 

22:55

Americké ministerstvo obchodu v nadcházejících dnech uvalí další sankce zaměřené na ruský obranný, letecký a námořní sektor, oznámil Bílý dům.

22:31
Vykřičník

Ruské jednotky se zcela stáhly z Černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která provozuje jaderné elektrárny.

„Ruské tanky se blíží k Mariupolu. Bitva pokračuje patnáct kilometrů od města,“ uvedl Bojčenko a vyzval obyvatele, aby se přesunuli do úkrytů, pokud zazní výstražné sirény.

Starosta zároveň upozornil, že tvrdé boje pokračují ze všech směrů. „Dnes nebráníme jen naši zemi, ale celou Evropu,“ prohlásil. 

Mariupol je důležitý přístav a sídlo oceláren u Azovského moře, který se nachází v těsné blízkosti separatistických oblastí. Proruští povstalci na něj po vypuknutí konfliktu na východě Ukrajiny v roce 2014, kdy se zmocnili rozsáhlých oblastí na Donbasu, nezaútočili.

Východ Ukrajiny
Zdroj: ČT24

Jeho dobytí by však nyní Moskvě umožnilo propojit Ruskem anektovaný Krym po souši se separatistickými územími a zajistit si úplnou kontrolu nad pobřežím Azovského moře, což by zvýšilo ekonomický tlak na ukrajinskou vládu, upozornila agentura Reuters.

Postup ruských vojsk na Ukrajině z poledne 25. února
Zdroj: ČT24

Ta už ve čtvrtek informovala o těžkém ostřelování půlmilionového města. Zasáhlo podle ní také obytnou oblast a místní úřady uvedly, že zdravotníci ošetřili 26 raněných. Mnoho obchodů kvůli ruské invazi na Ukrajinu zůstalo v Mariupolu zavřených, a někteří lidé se rozhodli z města odejít. Další ale zůstali. „V našem domě máme kryt. Jen nevím, jestli je dost velký a zda je bezpečný,“ napsala na sociální síti Telegram sedmnáctiletá Julija.