Oběti domácího násilí varují. Osvětová kampaň využívá animace fotografií zavražděných žen

Horizont ČT24: Nezvyklá osvětová kampaň proti domácímu násilí (zdroj: ČT24)

OSN odhaduje, že domácí násílí někdy v životě zažije každá třetí žena. V mnoha případech končí vztah s násilníkem smrtí. Izraelská technologická společnost D-ID použila k osvětové kampani těžký kalibr: fotografie zavražděných žen. Animovala je a hlasem hereček nyní tyto oběti domácího násilí, na takzvaných deepfake videích, varují ze záhrobí.

„Byla jsem Michal Selová. V roce 2019 mě zabil můj manžel, vrah Eliran Malul. Dnes, poté, co jsem přišla o život, vás vyzývám: naslouchejte mému hlasu.“ Michal varuje před pokračováním vztahu s majetnickým mužem. Vypráví svůj příběh, zprvu tak běžný. O žárlivém manželovi, který ji po dvou letech ubodal v přítomnosti malé dcerky.

Video je součástí izraelské osvětové kampaně. Díky technologii umělé inteligence ožilo pět žen s podobným osudem. Zní v nich například: „Zavraždil mě Eran Kishoni, byl mým partnerem čtyři a půl měsíce.“ „Zastřelil mě Giora Praf Perry, můj partner posledních deset let.“ „Zavraždil mě můj manžel.“

Pozůstalí sami poskytli animátorům fotografie zavražděných z doby jejich života. Výsledek je přesto šokoval. „Když jsem uviděl to video, sevřel se mi žaludek a projela mnou ostrá bolest, protože jsem měl vlastně pocit, jako kdyby moje sestra ožila –⁠ a mluví sama za sebe,“ řekl bratr zavražděné Sagit Ozeriové. 

Pandemie vede k častějšímu domácímu násilí

Domácí násilí velmi zhoršil stres a nucená izolace během pandemie. V některých zemích se počty telefonátů na tísňové linky i ztrojnásobily. Autoři kampaně míří i za hranice Izraele. „Několik zemí nás už kontaktovalo a chtějí naši kampaň použít, aby zvýšily povědomí i doma,“ uvedla organizátorka kampaně Shiran Melamdovsky Somechová.

Jestli tím zachráníme život i jen jediné ženě, znamená to pro nás všechno, řekl zakladatel technologické společnosti D-ID Gil Perry. Izraelský projekt chce zajistit, aby se ženy ze život ohrožujících vztahů především dokázaly vymanit.

Hledání cest, jak dát obětím šanci u soudu

Za boj proti násilí na ženách se minulý týden rozsvítily italské památky rudou barvou. Týrané ženy vyšly protestovat v mnoha zemích, v Paříži po nich pojmenovali náměstí, v Istanbulu narazily na policejní násilí.

Až příliš často musí spoléhat jen na neziskové organizace. Jedna v americkém státě New Jersey vyvinula skrytou aplikaci, kam mohou oběti bezpečně ukládat důkazy. Dokážou pak snáz násilného partnera usvědčit. „Oběti se snáze domohou spravedlnosti. Budou jim víc věřit, už nepůjde o slovo proti slovu,“ vysvětlila policistka a bývalá oběť domácího násilí Heather Glogolichová.