TÉMA

Neziskové organizace

Do Česka dorazila bez rodičů. Darja se učí řídit drony, aby pomohla Ukrajině

Do Česka dál přicházejí z Ukrajiny i dětští uprchlíci bez doprovodu, i když už v menších počtech. Většinou jsou ve věku od patnácti do osmnácti let. Zhruba o stovku mladších běženců se starají pěstounské rodiny nebo ústavy. Česká televize to zjistila od Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí.
12. 4. 2024|

Nebezpečí Česku kvůli migraci nehrozí, řekl Rakušan. Podle Pokorné Jermanové je potřeba se více zaměřit na ochranu vnějších hranic EU

Bezprostřední nebezpečí Česku nehrozí, řekl v pořadu Události, komentáře ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v souvislosti s nárůstem migrace a hrozbou teroristických útoků v předvánočním čase. Zmínil také, že policie zvýšila kontroly vytipovaných míst. Podle místopředsedkyně sněmovního zahraničního výboru Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) je současná situace pro vládu výzvou. Podle ní je migrace velké bezpečnostní riziko a to, že je Česko prozatím v bezpečí, je zásluhou i minulých vlád, které se ostře vymezily proti přerozdělování uprchlíků. Zmínila, že je potřeba se zaměřit na ochranu vnějších hranic EU. Odborná asistentka z Ústavu politologie Filozofické fakulty univerzity Karlovy Zora Hesová zmínila, že nestačí jen postavit plot, ale je potřeba migraci řešit komplexněji.
19. 12. 2023|

Sbírka potravin vynesla 624 tun zboží pro potřebné. Je to dosud nejvíc

V sobotní podzimní sbírce potravin v Česku lidé v obchodech darovali 624 tun zboží, z toho 562 tun potravin a 62 tun základní drogerie a hygienických potřeb. Je to dosud nejvíc v této akci. Z vybraných potravin lze připravit až 1,124 milionu porcí jídla, sdělil zástupce Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Miroslav Dinga. Sbírka přitom pokračuje v e-shopech až do 21. listopadu, očekává se tak překročení 700 tun darovaného zboží.
12. 11. 2023Aktualizováno12. 11. 2023, 20:04|

Taliban vládne už dva roky celému Afghánistánu. Situace je těžká hlavně pro ženy

Na konci srpna uběhnou dva roky od chvíle, kdy Afghánistán opustil poslední americký voják. Stalo se tak poté, co hnutí Taliban překvapivou a bleskovou ofenzivou obsazovalo jedno město za druhým, až  získalo i metropoli Kábul. Dvacetiletá válka skončila, ale Afghánce dnes trápí hlad a špatná ekonomická situace. Zvlášť těžkou situaci zažívají ženy a dívky.
2. 8. 2023|

V USA jsou tisíce neprávem odsouzených vězňů, tvrdí právník. Systému veřejných obhájců chybí peníze

V polovině března si vyslechl Sidney Holmes osvobozující rozsudek. Za mřížemi měl strávit 400 let, nakonec vyšel ven z vězení po 34 letech. Za zločin, který nespáchal, pykal neprávem, navíc podle floridských zákonů nemá nárok na žádné odškodné. Podle amerického advokáta Alexe Hornadaye, který nyní přednáší na Karlově univerzitě, je takových případů několik, údajně je často na vině i nedostatečná obhajoba. Systém veřejných obhájců je v USA podle něj podfinancovaný, větší šanci u soudu pak prý mají lidé s vyššími příjmy.
12. 4. 2023|

Kandidáti na prezidenta skládají účty z kampaně, nejvíce utratili Pavel a Babiš

Týmy kandidátů, kteří se ucházeli o post hlavy státu, počítají celkové útraty za kampaně. Osmička uchazečů za propagaci zaplatila přes 173 milionů korun. Nejvíce peněz utratili Petr Pavel a Andrej Babiš (ANO), kteří postoupili do druhého kola. Využijí celý zákonný limit, tedy padesát milionů.
18. 2. 2023|

Česko další migrační vlnu s příchodem zimy nezvládne. Města pro uprchlíky z Ukrajiny nemají ubytování

S mrazem a nadcházející zimou by z Ukrajiny do Česka mohla přijít další početná vlna válečných uprchlíků. Podle některých odhadů by mohlo jít až o několik set tisíc dalších lidí z Ukrajiny. Praha v té souvislosti upozorňuje, že ale žádné volné ubytovací kapacity pro ně už nemá. Také dobrovolníci, kteří měli možnost lidi na útěku před válkou ubytovat u sebe doma, už volno nemají.
18. 11. 2022|

Z premianta na konec fronty. Gruzie sešla z reformní cesty, změně kurzu brání „uchvácený stát“

„Gruzie byla vždy lídrem mezi východoevropskými zeměmi,“ prohlásil v červnu „bez přehánění“ premiér země Irakli Garibašvili. Tbilisi splnilo domácí úkoly ohledně přistoupení k Evropské unii a nyní je na tahu Brusel, dodal s odkazem na očekávané rozhodnutí o udělení kandidátského statusu. Unie to ale viděla jinak a Tbilisi se muselo spokojit jen s tím, že sedmadvacítka uznala jeho evropskou perspektivu. Gruzie sice dříve platila mezi zájemci o členství v EU za tahouna reforem, od nich se ale odklonila směrem ke zneužívání moci a systémové politické korupci.
15. 8. 2022|

Výbava pro prvňáčka vyjde na více než šest tisíc korun, zdražují aktovky i psací potřeby

Nástup dětí do první třídy se domácnostem prodraží. Za kompletní vybavení budoucího školáka rodiče zaplatí v průměru 6500 korun. Jak zjistila ČT, letos je kvůli zdražujícím energiím i velkoobchodním cenám papíru výbava vyjde o dvě stě korun dráž. Vůbec nejvíc se podle oslovených prodejců inflace projevuje na cenách aktovek nebo papírenského zboží. Za starší děti pak domácnosti před začátkem školního roku utratí kolem dvou tisíc korun.
7. 8. 2022|

O náhradní výživné zažádalo během roku přes deset tisíc rodičů, část odradila složitá procedura

Úřady práce vyplatily za první rok fungování takzvaného náhradního výživného přes 107 milionů korun. Průměrná měsíční dávka na jedno dítě činila osmnáct set. Stát poskytuje dávku za rodiče, kteří neplatí alimenty, a peníze pak po nich vymáhá. Podmínkou pro přiznání náhradního výživného je, že výši alimentů schválil soud a rodič sám zahájil proces vymáhání. Právě složité podmínky však část rodičů samoživitelů od podání žádosti odradí.
5. 7. 2022|

Pražské uprchlické centrum se přesune do Vysočan. Podle Fialy do Česka dorazilo 300 tisíc Ukrajinců

Nejpozději 14. dubna se přesune pražské a středočeské uprchlické centrum z vyšehradského Kongresového centra do Vysočan na náměstí OSN, řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Uprchlíci z Ukrajiny se nově budou moci registrovat v bývalé budově Komerční banky. Do Prahy směřuje největší část válečných uprchlíků, kteří přicházejí z Ukrajiny do Česka, centrum jich eviduje od začátku ruské invaze přes padesát tisíc. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) dorazilo do Česka už 300 tisíc uprchlíků z Ukrajiny.
22. 3. 2022Aktualizováno22. 3. 2022, 23:05|

Splatit některé dluhy za lepších podmínek mohou lidé už jen necelý týden

Už jen poslední dny zbývají lidem v exekuci, aby se mohli zbavit části dluhů. Po třech měsících totiž 28. ledna skončí akce Milostivé léto. Neziskové organizace už nyní vyzývají k jejímu opakování. Podle exekutorů by se ale musely změnit podmínky programu.
22. 1. 2022|

Zrušené vánoční trhy jsou problém i pro neziskové organizace, pořádají místo nich sbírky

Omezené vánoční trhy ovlivnily i prodej výrobků neziskových organizací. Ty se potýkají s menším zájmem zákazníků. Peníze z vánočních trhů chybí i záchranné stanici pro volně žijící zvířata. Ta má teď krmivo pouze do konce roku. Jinde pomohli trhovcům lokální obchody nebo kulturní centrum, aby mohly svoje zboží prodávat uvnitř.
7. 12. 2021|

Oběti domácího násilí varují. Osvětová kampaň využívá animace fotografií zavražděných žen

OSN odhaduje, že domácí násílí někdy v životě zažije každá třetí žena. V mnoha případech končí vztah s násilníkem smrtí. Izraelská technologická společnost D-ID použila k osvětové kampani těžký kalibr: fotografie zavražděných žen. Animovala je a hlasem hereček nyní tyto oběti domácího násilí, na takzvaných deepfake videích, varují ze záhrobí.
1. 12. 2021|

Zájem o služby organizací pro oběti domácího násilí roste. Zřizují novou telefonní linku a rozšiřují týmy

Počet klientů center poskytujících pomoc obětem domácího násilí roste. Už v září tohoto roku evidovala nezisková organizace Persefona větší počet klientů než za celý rok 2020. Před sílící epidemií covidu se i další centra jistí zavedením nové telefonní linky, krizového plánu pro další vlnu covidu-19 a nabíráním nových sociálních pracovníků. ČT to potvrdily tři oslovené organizace.
28. 10. 2021|

Soud snížil exposlanci Škárkovi podmíněný trest za výroky o nedonošených dětech

Na deset měsíců se zkušební lhůtou jeden a půl roku snížil odvolací Krajský soud v Plzni trest bývalému poslanci Věcí veřejných Jaroslavu Škárkovi za jeho nenávistné výroky o nedonošených dětech, mentálně postižených lidech nebo o neziskových organizacích. Rozsudek je pravomocný.
26. 10. 2021Aktualizováno26. 10. 2021, 10:26|

Ostrava otevřela Sociopoint, má pomoci lidem v těžkých životních situacích

Kontaktní místo pro lidi v tíživých situacích, takzvaný Sociopoint, v pátek otevřeli v Ostravě. Sociální pracovníci tam poradí, jak řešit těžké životní problémy. Zprostředkují také kontakt na potřebnou organizaci. Pomůže i bezplatná telefonní linka.
1. 10. 2021|

Obce mohou žádat o peníze na sociální bydlení. Podle opozice by lepší než dotace byl zákon

Už třetím rokem funguje program Výstavba pro obce, které z něj mohou žádat o dotace nebo úvěry na budování sociálních a dostupných bytů. Ministerstvo pro místní rozvoj nyní uvažuje o jeho rozšíření tak, aby mohly peníze získat například i neziskové organizace. Někteří zástupci opozice ale tvrdí, že takový program nestačí a měl by se prosadit zákon, který by se věnoval právě sociálnímu bydlení.
3. 9. 2021|

Po tornádu zbyly také zničené školy. Tamní děti v září budou muset dojíždět jinam

Je přesně polovina letních prázdnin a děti ze dvou obcí postižených tornádem už teď vědí, že v září nebudou moct nastoupit do svých škol. Budovy v Hruškách a v Moravské Nové Vsi jsou silně poškozené a nestihnou se opravit.
1. 8. 2021|

Zásoby pomoci pro obce po tornádu leží ve skladech. Část už nebude potřeba

Tisíce čisticích prostředků nebo desítky krabic s trvanlivým jídlem. Zásoby pomoci určené obcím poničeným tornádem leží ve skladech v Břeclavi a v Hodoníně. Už teď je ale jasné, že ne všechno budou místní potřebovat. Naopak stále jsou potřeba dobrovolníci, kvůli kterým se například v Mikulčicích pohádali.
27. 7. 2021|

Domácí i sexuální násilí jsou problém, shodli se politici v diskusi

Zástupci parlamentních stran se ve speciálním vydání Událostí, komentářů shodli, že sexuální a domácí násilí je v české společnosti problém. Poslanci debatovali také o tom, jak vláda zvládla pandemii, či o vybírání nového nejvyššího státního zástupce. V pořadí šestou debatu moderoval Martin Řezníček.
18. 6. 2021|

Potravinové banky loni shromáždily o polovinu víc jídla, přesto to nestačilo

Potravinové banky loni shromáždily celkem 7007 tun potravin, což bylo proti předloňským 4700 tunám zhruba o polovinu více. Přestože byl nárůst velký, kvůli vysoké poptávce na podzim to nestačilo, oznámila Česká federace potravinových bank.
8. 4. 2021|

Končí plošný odklad splátek úvěrů. Banky ale slíbily ministryni individuální řešení situace klientů v problémech

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) po pátečním jednání s bankami a dalšími poskytovateli úvěrů nenavrhne další plošný odklad splátek úvěrů. Řekla, že od bank dostala závazek individuálních řešení klientů, kteří se dostanou do problémů se splácením. Šestiměsíční zákonný odklad, který platil od první vlny koronavirové krize, skončí v sobotu. Zároveň chce Schillerová připravit určitou „deklaraci“ pro klienty, v níž bude, kam se mají obracet pro informace, případně i to, kde se mohou bránit. Ministerstvo přichystá také výkaznictví, aby se vědělo, jak postupuje řešení situace.
30. 10. 2020Aktualizováno30. 10. 2020, 21:49|

V Česku přibývá dobročinných závětí. Podporují seniory, děti i zvířata

Téměř 300 milionů korun propadlo loni státu po lidech bez dědiců a závěti. Podle dobročinných organizací přibývá ale i těch, kdo odkážou majetek na charitativní účely. Prostředky organizace využívají třeba na pomoc nemocným nebo seniorům.
21. 9. 2020|