Strany možné německé vlády začaly vyjednávat, kancléře chtějí volit na Mikuláše

Horizont ČT24: Vyjednávání o německé vládě (zdroj: ČT24)

Němečtí sociální demokraté (SPD), Zelení a liberálové (FDP) formálně začínají koaliční vyjednávání. Koaliční smlouvu o budoucí vládě chtějí vypracovat do konce listopadu, uvedli zástupci těchto politických uskupení. Volbu nového spolkového kancléře plánují v týdnu od 6. prosince.

Minulý pátek členové možné budoucí koalice uzavřeli sondážní rozhovory, během kterých nezávazně zjišťovali, co je spojuje a co naopak rozděluje a stanovili si priority pro své možné vládní působení.

SPD zatím prosadila, že se bude zvyšovat minimální mzda, FDP se vyslovila proti zavedení daně z majetku a zvyšování daní z příjmů, podnikových daní a DPH.

Zelení se chtějí zasazovat o účinnější ochranu klimatu, se svými partnery se například dohodli, že elektřina z uhlí se přestane vyrábět v roce 2030, o osm let dříve, než se dosud plánovalo.

Členové možné koalice se také chtějí držet takzvané dluhové brzdy zakotvené v základním zákoně.

Kancléřem má být Scholz

Příští středu začnou fungovat pracovní skupiny zabývající se jednotlivými tématy. Současnou šéfku německé vlády Angelu Merkelovou má na tomto postu nahradit Olaf Scholz z SPD.

Kancléře volí poslanci Spolkového sněmu (Bundestagu), potřebná je většina všech členů této komory parlamentu.

Volby v Německu se konaly 26. září a těsně zvítězila SPD s 25,7 procenta hlasů, druhá skončila konzervativní unie CDU/CSU s 24,1 procenta hlasů.

Rozhodující slovo v dalším politickém vývoji připadlo dvěma menším stranám, FDP a Zeleným, které by byly schopné sestavit koalici jak se sociálními demokraty, tak s křesťanskými demokraty.