Scholz a Laschet se předhánějí ve skládání koalice, rozhodující slovo ale mají jiní

O nové německé vládní koalici chtějí jednat jak sociální demokraté (SPD), kteří nedělní spolkové volby těsně vyhráli, tak konzervativní unie CDU/CSU, jež utržila historicky nejhorší výsledek a skončila druhá. Rozhodující slovo ohledně možné koalice ale budou mít nakonec ti třetí a čtvrtí v pořadí – Zelení a svobodní demokraté (FDP). Zelení chtějí nejdřív jednat s SPD, ani rozhovory s CDU/CSU ale nevyloučili. Svobodní demokraté zase před začátkem jakýchkoli koaličních jednání chtějí nejdřív mluvit se Zelenými a zjistit, zda dokážou najít společnou řeč.

On-line přenos

Volby do Spolkového sněmu

  • 22:36

    Vážení čtenáři, textová on-line reportáž k dění po spolkových volbách v Německu pro tuto chvíli končí. Děkujeme za pozornost.

  • 22:24

    Kdo bude příštím německým kancléřem, nechtěl v Událostech, komentářích hádat ani předseda sněmovního zahraničního výboru Ondřej Veselý. "Ale přál bych to vítězi voleb Olafu Scholzovi," připustil.

  • 22:22

    "Paradoxem je, že se daly dohromady strany na třetím a čtvrtém místě a pak si teprve vyberou, s kým chtějí vládnout," komentuje situaci předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.

Těsný výsledek nedělních voleb znamená, že rozhodující slovo při formování nové německé vlády budou mít až ti třetí a čtvrtí na pásce – Zelení a FDP. Ostatně šéf svobodných demokratů Christian Lindner už od jara prohlašoval, že právě on chce být po volbách „Königsmacher“ – muž, který rozhodne, kdo bude v Německu vládnout. Nakonec se do této role dostal společně se Zelenými.

Ještě před začátkem koaličních rozhovorů proto začali svobodní demokraté se Zelenými zkoumat, zda se mohou stát „progresivním jádrem“ nové koalice. Tato předsondážní jednání mají zjistit, zda tyto dvě programově odlišné strany dokážou reálně spolupracovat. Teprve poté bude možné rozhodovat o tom, zda přijmout nabídku sociálních demokratů nebo konzervativní unie.

„Rozhodující je, že bez Zelených a svobodných demokratů není žádná vláda možná. Takže dává smysl, že nejdřív budeme jednat spolu,“ poznamenal k předsondážním rozhovorům místopředseda FDP Wolfgang Kubicki.

Pro a proti spolupráce FDP a Zelených

Mezi oblasti, kde budou Zelení a FDP jen těžko hledat jednotu, jsou finance. FDP jednoznačně vylučuje zvyšování daní, dokonce prosazuje jejich snižování, a to i pro lidi s vyššími příjmy. Naopak Zelení slíbili zvýšit horní sazbu daně i dědickou daň. Navíc chtějí zmírnit dluhovou brzdu a dalšími půjčkami financovat investiční balíky.

Zásadní rozpory panují i v oblasti sociální spravedlnosti. Zvýšení minimální mzdy a sociálních dávek FDP odmítá, naopak chce zmírnit ochranu zaměstnanců před propouštěním.

Společné téma obou stran je ochrana klimatu a snižování emisí, cestu ale volí zcela odlišnou. Zelení chtějí sáhnout ke státním podporám a zákazům spalovacích motorů, program FDP se zase opírá o inovace, trh s emisemi a iniciativu samotného průmyslu.

Manželství pro všechny, liberální postoj k potratům či lepší komunikaci s Ruskem ale požadují obě strany. Shodují se také na nutnosti další digitalizace a přínosu přistěhovalců pro německý pracovní trh.

Události: Sociální demokraté těsně vyhráli volby v Německu (zdroj: ČT24)

FDP se kloní k Jamajce, Zelení k semaforu

Spolupředseda Zelených Robert Habeck na pondělní tiskové konferenci oznámil, že jeho strana bude o možné koalici jednat nejdřív se sociálními demokraty, což podle něj s ohledem na volební výsledek „dává logiku“. „To ale neznamená, že nebudeme mluvit s unií,“ vzkázal rychle směrem k CDU/CSU.

Předseda parlamentní frakce Zelených Anton Hofreiter poukázal na to, že CDU/CSU je jasným poraženým voleb, a jeho strana tedy není nakloněna tomu, aby se Armin Laschet stal kancléřem. Během volební noci v centrále Zelených tak varianta semaforu, tedy koalice se sociální demokracií a FDP, měla jednoznačně navrch. Programové průsečíky Zelených s SPD jsou větší než s CDU, připomínali mnozí členové Zelených.

Koaliční spolupráci s SPD si Zelení už jednou vyzkoušeli – v kabinetu Gerharda Schrödera v letech 1998 až 2005.

Naopak FDP se spíše kloní k jamajské koalici v čele s CDU/CSU, navzdory její volební porážce. Ostatně tuto povolební spolupráci FDP preferoval Lindner během celé kampaně a hned o volební noci si s Laschetem telefonoval.

Christian Lindner
Zdroj: Annegret Hilse/Reuters

Scholz chce semafor do Vánoc

Kancléřský kandidát sociální demokracie Olaf Scholz výsledky voleb vnímá tak, že si Němci přejí koalici jeho SPD, Zelených a FDP. Sociální demokracie už sestavila šestičlenný vyjednávací tým. „Chceme sestavit vládu se stranami, které volby vyhrály. A to jsou SPD, která dosáhla značného nárůstu hlasů, jsou to Zelení a je to FDP,“ prohlásil Scholz. Všechny tyto strany si oproti volbám před čtyřmi lety polepšily.

Scholz také doufá, že nová koalice se podaří sestavit ještě do Vánoc.

Laschet se Jamajky nevzdává

Navzdory historicky nejhoršímu volebnímu výsledku strany a prvním výzvám k rezignaci se chystá sestavovat koalici také šéf CDU Armin Laschet. „Kancléřem bude ten, kdo si ve Spolkovém sněmu zajistí většinu,“ nechal se slyšet v pondělí.

Laschet věří, že právě jamajská koalice, tedy spojení CDU/CSU, Zelených a FDP je „to nejlepší pro naši zemi“.