Polský regulátor prodloužil licenci televizi TVN 24, má ale přestat s „porušováním práva“

Polský regulátor prodloužil vysílací povolení televizi TVN 24, která je podle odpůrců vlády hlavním terčem snah o umlčení kritických médií. Zemská rada pro rozhlasové a televizní vysílání po měsících debat sice prodloužila platnost licence o deset let, současně ale vyzvala TVN, aby přestala porušovat polské právo. Jde o to, aby se Američané zbavili většinového podílu, píše opoziční list Gazeta Wyborcza. Připomíná, že v radě není ani jeden zástupce opozice, všechny členy nominovala vládní strana Právo a spravedlnost (PiS).

Pro prodloužení licence hlasovali čtyři členové rady, jeden byl proti, uvedla mluvčí rady podle TVN 24. Místopředsedkyně kontrolního orgánu pak vysvětlila, že prodloužení vysílacího povolení znamená, že „TVN nepřejde do nizozemských rukou a zůstane v polské jurisdikci“. TVN 24 totiž dříve získala nizozemské povolení k vysílání.

Vysílací licence TVN 24, která je v Polsku nejpopulárnější zpravodajskou stanicí, by jinak v zemi vypršela tuto neděli. Osud televize byl nejistý, protože dolní komora polského parlamentu minulý měsíc kontroverzním způsobem hlasování přijala zákon, který zakazuje, aby polská média kontrolovali vlastníci mimo Evropský hospodářský prostor.

TVN od roku 2015 vlastní americké firmy prostřednictvím společností zaregistrovaných v Evropské unii. Agentura Reuters připomíná, že od nástupu PiS k moci v roce 2015 kleslo Polsko na žebříčku svobody tisku ve světě z 18. na 64. místo.

Zákon mezitím zamítl Senát a je nejisté, zda se PiS podaří mezi poslanci zajistit dostatečnou většinu k jeho opětovnému přijetí. Předseda PiS se o to hodlá pokusit do konce září. Své veto ale avizoval i prezident Andrzej Duda.

Regulátor ve středu prodloužil licenci, ale také přijal speciální usnesení, ve kterém žádá vládu, aby vyjasnila právní předpisy ohledně vlastnictví médií. Rada také požádala o stanovisko ústavní soud. Podle mluvčí rady se toto usnesení, bez kterého by se ani nehlasovalo o prodloužení vysílací koncese, týká vlastnické struktury skupiny TVN.

Podle listu Gazeta Wyborcza jde o alternativní plán PiS, jak přimět americké majitele k prodeji většiny podílů v televizi. PiS doufá, že tak otupí ostří kritiky TVN na adresu vlády.