Polští poslanci přijali mediální zákon, který má podle kritiků umlčet televizi TVN

Události: Polská vláda má problémy kvůli mediálnímu zákonu (zdroj: ČT24)

Sejm, dolní komora polského parlamentu, ve středu večer hlasy vládní koalice v závěrečném čtení přijal kontroverzní mediální zákon, který má podle svých odpůrců umlčet televizi TVN, vlastněnou americkou společností Discovery a kritickou vůči vládě. Zákon nyní zamíří do Senátu, kde má těsnou většinu opozice. Vládu současně opouští strana Dohoda poté, co premiér Mateusz Morawiecki navrhl prezidentu Andrzeji Dudovi odvolání vicepremiéra a šéfa strany Jaroslawa Gowina a Duda návrhu vyhověl. Odchod Dohody z koalice nicméně automaticky neznamená pád vlády.

Podle zákona by média v Polsku mohla patřit jen společnostem z Evropského hospodářského prostoru. Předseda hlavní vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński dlouhodobě tvrdí, že sdělovací prostředky v rukou zahraničních vlastníků narušují veřejnou diskusi a neslouží polským zájmům. Odpůrci zákona nicméně Kaczyńského postup považují za snahu umlčet kritiky.

Opozice v Sejmu nejprve prosadila návrh odročit jednání sněmovny na září. Koaliční zákonodárci se následně snažili v Sejmu shromáždit dost hlasů, aby se hlasování kvůli omylům a chybám opakovalo. Předsedkyně Sejmu Elźbieta Witeková (PiS) pak prohrané hlasování anulovala. Argumentovala tím, že zákonodárci nevěděli, o čem hlasují. Pak se pokračovalo podle původního programu.

„Stali jsme se svědky politováníhodného představení v Sejmu, inscenace bezpráví a porušování pravidel. Svědčí to o tom, že PiS necouvne před ničím, aby prosadila své stanovisko,“ uvedla místopředsedkyně Senátu Gabriela Morawská-Stanecká.

Gazeta Wyborcza: PiS provádí převrat

Washington již varoval, že neobnovení licence zpravodajské televizi TVN 24 by mohlo ohrozit budoucí americké investice v Polsku, zatímco polští opoziční politici zákon odsoudili jako útok na svobodu médií, napsala agentura Reuters. „Dnešní hlasování je útokem na svobodu, útokem na média, která jsou nezávislá na vládě,“ citovala opozičního poslance Grzegorze Schetynu. TVN představuje nejvýznamnější americkou investici v Polsku v hodnotě miliardy dolarů.

„PiS provádí státní převrat,“ nadepsal komentář o dění ve sněmovně opoziční deník Gazeta Wyborcza. V reakci na hlasování vypukly živelné protesty ve Vratislavi a v Krakově. „Vraždí nám svobodná média, je to atentát na Polsko,“ citoval list jednu z demonstrantek.

Návrh zákona je považován za klíčovou zkoušku pro přežití médií v Polsku, podotkla agentura AP. Kritici v Kaczyńského postupu spatřují jen snahu umlčet kritiku a koncentrovat moc po vzoru maďarského spojence Viktora Orbána, kterému se podařilo ovládnout veřejnoprávní média, zatímco ta soukromá přešla vesměs do rukou podnikatelů spřízněných s vládou.

„Vláda se panicky bojí pravdy. Pravda o této vládě tuto vládu ničí,“ konstatoval opoziční poslanec z Občanské koalice Cezary Tomczyk. Parlamentní diskusi doprovázel i vzedmutý hlas občanské společnosti; do ulic polských měst v úterý vyšly tisíce lidí, aby demonstrovaly na obranu svobody médií.

Gowinův konec

Mediální kontroverze navíc nesou i přímé vládní dopady. Proti návrhu zákona se stavěl lídr kabinetní strany Dohoda Jaroslaw Gowin. Navrhoval toto ustanovení rozšířit na Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), která zahrnuje i Spojené státy.

Premiér Morawiecki v úterý požádal prezidenta, aby Gowina odvolal z funkce vicepremiéra. Mluvčí hlavy státu přitom podle agentury PAP uvedl, že prezident návrhu ministerského předsedy vyhoví. Gowin už v úterý avizoval, že jeho odvolání znamená de facto konec vládní koalice, která je u moci od roku 2015.

„Je symbolické, že mé odvolání bylo oznámeno v momentě, kdy se všude v Polsku protestuje proti zákonu ne omylem nazývaném Lex TVN. Tento zákon nehorázně porušuje svobodu médií,“ nechal se slyšet Gowin.

Poslanci strany Dohoda vystoupí z poslaneckého klubu vládní konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) a vytvoří vlastní poslanecký klub, oznámil Twitteru mluvčí strany Jan Strzeżek.

„Není to žádné pokoření, ale důkaz, že premiérovi Morawieckému chybí občanská odvaha. Stačilo by jí minimum, aby zavolal, anebo poslal textovou zprávu,“ řekl Gowin serveru Onet o tom, že mu premiér o svém návrhu předem neřekl a že se o něm dozvěděl až z médií.

„Ve vládě není místo pro toho, kdo popírá její práci,“ prohlásila mluvčí PiS Anita Czerwińská.

Agentura AFP už dříve upozornila, že odchod Gowinovy strany z koalice nutně neznamená, že se vláda rozpadne. K tomu by bylo zapotřebí vyslovit jí nedůvěru.

PiS nemá strach o většinu v Sejmu

Mluvčí Práva a spravedlnosti Radoslaw Fogiel prohlásil, že odchod Dohody neznamená konec vládní koalice. „Rozhodně to není konec Sjednocené pravice, nemám strach o většinu v Sejmu (dolní komoře parlamentu),“ nechal se slyšet mluvčí Práva a spravedlnosti Radoslaw Fogiel. Doufá, že někteří poslanci Dohody budou nadále spolupracovat s PiS. Nevyloučil nicméně ani scénář menšinové vlády.

Dohoda do parlamentu původně vstupovala se dvěma desítkami poslanců, v současnosti jich je polovina, z nichž polovina neodejde s Gowinem do opozice, ale zůstane ve vládní koalici, odhadl bývalý poslanec Dohody Wlodzimierz Tomaszewski v listu Gazeta Wyborcza.

Dziennik Gazeta Prawna píše, že odvolání Gowina nemusí být jedinou změnou v polské vládě, mohly by se týkat mimo jiné ministerstva vnitra nebo kultury a sportu. Svou rezignaci mezitím oznámil náměstek ministra obrany Marcin Ociepa, učinil tak podle svých slov „solidárně“ s Gowinem. Vzápětí ho následovali další dva náměstci z ministerstva rozvoje, práce a technologií, které dosud vedl právě Gowin.

Politolog: PiS hraje vysokou hru

„PiS si nemůže dovolit zajít příliš daleko, protože potřebuje evropské peníze a americké investice. Když se podíváme, jakou pozornost strhla tato kauza v americkém Kongresu, kde se začíná hovořit o ohrožení svobody slova a o tom, že si Američané nemají nechat líbit vykopnutí společnosti Discovery, je jasné, že PiS hraje vysokou hru,“ uvedl ve vysílání ČT24 politolog Jan Květina k návrhu mediální reformy.

Politolog Jan Květina: PiS hraje vysokou hru (zdroj: ČT24)

Většinový podíl Discovery ve skupině TVN je největší americkou investicí v Polsku. „Americká vláda se musí postavit za firmu, jejíž majetek je v ohrožení. Mimo to, že máme odpovídající smlouvy,“ upozorňuje amerikanista Zbigniew Lewicki.

Podle Květiny se už objevují náznaky, že kdyby byl zákon prosazen, šéf PiS Jaroslaw Kaczyński by se snažil s Američany dohodnout: „Například tak, že by polský stát, tedy PiS, odkoupil podíl ve zpravodajské televizi TVN24, ale zbytek kanálu, který pod TVN patří, by zůstal Američanům.“