Polští vládní poslanci chtějí zpřísnit vlastnictví médií. Dle odpůrců cílí na kritickou televizi vlastněnou Američany

Skupina poslanců polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) předložila novelu zákona o rozhlasu a televizi, která vyžaduje, aby mediální společnosti působící v Polsku nemohly kontrolovat firmy sídlící mimo Evropský hospodářský prostor. Podle kritiků návrh míří na televizi TVN, jež je kritická vůči vládě a patří americké společnosti Discovery.

Návrh podle autorů z řad PiS upřesňuje regulaci a umožní polským úřadům efektivně čelit snahám o převzetí kontroly nad rozhlasovými a televizními stanicemi subjekty mimo Evropskou unii, včetně aktérů ze států představujících ohrožení bezpečnosti státu, píše provládní server wPolityce.pl.

„Polsko musí mít nástroj, kterým může zabránit převzetí mediálních podniků zvnějšku. Spíše se divím, že už dříve jsme něco takového v parlamentu neudělali,“ prohlásil premiér Mateusz Morawiecki.

Zdůraznil, že v Polsku musí platit pravidla, jaká podle něj platí i v západní Evropě. Podle premiéra by devadesát devět procent Poláků s tímto návrhem souhlasilo, kdyby polské médium chtěl převzít podnik z Ruska, Číny či arabských zemí.

Vláda chce zlikvidovat kritickou televizi, míní odborníci

„Tento zákon představuje vypovězení války USA, protože vyjadřuje chuť vyvlastnit či přinejmenším přinutit Američany k prodeji velké společnosti, jakou je TVN,“ řekl zpravodajskému serveru Onet mediální expert, bývalý šéf televizní a rozhlasové rady Juliusz Braun. Situace podle něj hrozí tím, že TVN přijde o koncesi na pozemní vysílání, čímž ekonomicky ztratí smysl i satelitní vysílání zpravodajské stanice TVN 24.

„Režim chce zlikvidovat televizi, kterou nesnáší,“ napsal v komentáři šéfredaktor Onetu. „Odebrání koncese TVN nemá žádné věcné opodstatnění. Je to politická vražda svobodných médií,“ varoval. „I kritici této televize by měli pochopit, že moc, která vidí, že její arogance a přešlapy nejsou trestány, si bude počínat čím dál hůř a čím dál arogantněji. Dnes zlikviduje TVN a zítra všechny, kteří jí tleskají příliš potichu,“ dodal.

„Pod záminkou boje proti cizí propagandě se pokoušejí omezit svobodu médií. Nepodřídíme se nátlaku a zůstaneme nezávislí,“ zdůraznila sama stanice. Vedení TVN v prohlášení také upozornilo, že vlastnická struktura televize je v souladu s polským zákonem a že americký kapitál do stanice vstoupil se souhlasem polské rozhlasové a televizní rady.

Tyto skutečnosti nebudily žádné námitky až do chvíle, kdy stanice začala usilovat o prodloužení vysílací koncese.