TÉMA

TVN 24

Polský regulátor prodloužil licenci televizi TVN 24, má ale přestat s „porušováním práva“

Polský regulátor prodloužil vysílací povolení televizi TVN 24, která je podle odpůrců vlády hlavním terčem snah o umlčení kritických médií. Zemská rada pro rozhlasové a televizní vysílání po měsících debat sice prodloužila platnost licence o deset let, současně ale vyzvala TVN, aby přestala porušovat polské právo. Jde o to, aby se Američané zbavili většinového podílu, píše opoziční list Gazeta Wyborcza. Připomíná, že v radě není ani jeden zástupce opozice, všechny členy nominovala vládní strana Právo a spravedlnost (PiS).
22. 9. 2021|

Poláci protestovali na podporu televize kritické k vládě. Kabinet ji chce přiškrtit zákonem

V úterý večer demonstrovaly po celém Polsku lidé na obranu svobody médií. Stalo se tak v předvečer rozhodování zákonodárců o návrhu zákona, který má podle odpůrců kabinetu umlčet televizní stanici vlastněnou americkou společností a kritickou vůči nynější polské vládě. „Svobodná média, svobodní lidé, svobodné Polsko“ zněla hesla demonstrací.
10. 8. 2021|

Polští vládní poslanci chtějí zpřísnit vlastnictví médií. Dle odpůrců cílí na kritickou televizi vlastněnou Američany

Skupina poslanců polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) předložila novelu zákona o rozhlasu a televizi, která vyžaduje, aby mediální společnosti působící v Polsku nemohly kontrolovat firmy sídlící mimo Evropský hospodářský prostor. Podle kritiků návrh míří na televizi TVN, jež je kritická vůči vládě a patří americké společnosti Discovery.
9. 7. 2021|