Pandemie ve světě: Čína vyočkovala miliardu dávek, Kuba se chystá schválit vlastní vakcínu

Lékaři v Číně podali už přes miliardu dávek vakcín proti covidu-19. Vlastní preparát bude mít Kuba, účinnost látky je podle tamních vědců 62 procent a její schválení se čeká v příštích dnech. Strmý nárůst nových případů zaznamenává Indonésie, úřady to přičítají šíření varianty delta, experti ale viní i byrokracii a únavu veřejnosti z restrikcí.

On-line přenos

Koronavirus - červen

  • 9:05
    Česko

    Počet případů covidu za sedm dní na 100 tisíc lidí za celou Českou republiku se za týden nezměnil, v Praze ale vzrostl zhruba o polovinu na 25.

  • 9:00

    Pro cestu do Chorvatka se od čtvrtka mění podmínky. Ke vstupu do země je nutný doklad o očkování, potvrzení o prodělání nemoci nebo negativní test. České televizi to potvrdilo ministerstvo zahraničí. Poslední dva týdny platilo, že lidé při vstupu do země nemuseli potvrzení předkládat. Na hlavních přechodech ze Slovinska do Chorvatska se vytvořily až tříhodinové kolony.

  • 8:42
    Česko

    Denní počty nových případů koronaviru v Česku v mezitýdenním srovnání dál stoupají. Ve středu jich testy potvrdily 151, před týdnem to bylo 105.

Čínská očkovací kampaň nabírá tempo v posledních týdnech, jen za sobotu dostalo injekci s jedním z tamních preparátů přes dvacet milionů lidí. Země očkuje výhradně vlastními vakcínami vyvinutými firmami Sinovac a Sinopharm. Ty podle studií snižují riziko těžké formy covidu-19, ale v menší míře než například přípravky společností Pfizer/BioNTech nebo Moderna.

Zprvu vakcinace v Číně postupovala pomalu – z části proto, že úřady nejdřív upřednostňovaly export do jiných zemí, z části kvůli malému zájmu lidí. V poslední době zájem o očkování roste, zejména kvůli vyšším obavám z nebezpečné varianty viru zvané delta. Peking si stanovil cíl plně naočkovat sedmdesát procent populace (zhruba 980 milionů lidí) do konce roku.

Rovněž vlastním přípravkem se chystá očkovat karibská Kuba. Přípravek Soberana 02 má dle předběžných výsledků třetí fáze klinických studií účinnost dvaašedesát procent. Očekává se, že kubánský kontrolor léčiv schválí látku v příštích dnech. Soberana 02 by se tak stala první povolenou latinskoamerickou vakcínou proti covidu-19.

Kubánští vědci vyvinuli celkem pět vakcín, ve třetí fázi klinických studií je také preparát Abdala. Kuba není zapojena v mezinárodním programu pro distribuci vakcín Covax, ani sama nenakupuje zahraniční očkovací látky, dva miliony Kubánců mají za sebou očkování právě v rámci testů. Havana vakcínu Soberana 02 testuje také v Íránu.

Nárůst v Indonésii

Indonéské úřady za sobotu evidují téměř čtrnáct tisíc případů koronaviru, což je nejvíce od konce ledna. Nejlidnatější muslimská země světa se s prudkým nárůstem infikovaných potýká v posledních týdnech a tamní ministr zdravotnictví Budi Gunadi Sadikin to přičítá především kmenu delta, který se do země dostal přes přístavy, kam míří lodě z Indie.

Podle vědeckých zjištění tato varianta, kterou odborníci poprvé zaznamenali v Indii, už převládá v desetimilionové metropoli Jakartě. Lékaři hlásí ubývající kapacity v nemocnicích a rovněž vážnější symptomy infekce u stále mladších lidí. Dicky Budiman z Griffithovy univerzity v Austrálii je přesvědčen, že nepříznivou situaci způsobuje vedle delty také pomalý start očkovací kampaně a nedostatečné testování.

Řada expertů viní také indonéské úřady a přístup veřejnosti. Na konci muslimského postního měsíce ramadánu, tedy v první polovině května, například mnoho lidí ignorovalo zákaz cestování a vyrazilo za svými blízkými, což do určité míry způsobila vláda špatnou komunikací a vysíláním zmatených signálů veřejnosti. V zemi rovněž příliš nefunguje trasování a příliš málo se testuje.

„Domnívám se, že na variantu delta se svaluje veškerá vina kvůli neschopnosti vlády dostat pandemii pod kontrolu,“ řekl přední indonéský virolog Gusti Ngurah Mahardika z Balijské univerzity, který varuje, že šíření viru v Indonésii může ještě snadno zrychlit.