Myanmarská vojenská vláda nechá rozpustit stranu expremiérky Su Ťij, jež vyhrála volby

Myanmarská vojenská vláda, která se ujala moci při únorovém převratu, nechá rozpustit stranu někdejší myanmarské premiérky a nositelky Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij. Důvodem jsou podle junty podvody při listopadových volbách, v nichž Národní liga pro demokracii (NLD) vedená Su Ťij jasně zvítězila. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na myanmarská média.

Zpravodajská agentura Myanmar Now uvedla, že stranu rozpustí volební komise, kterou jmenovala junta. Rozhodnutí bylo přijato na setkání s myanmarskými politickými stranami, které řada stran včetně Národní ligy pro demokracii bojkotovala.

„Volební podvody NLD byly nelegální, takže budeme muset registraci strany zrušit,“ prohlásil šéf volební komise Thein Sou. „Ti, co se na těchto podvodech podíleli, budou považováni za zrádce a my proti nim zakročíme,“ dodal.

Vojenský puč z 1. února vyvolal v Myanmaru masové protesty, při nichž podle Asociace na pomoc politickým vězňům (AAPP) zemřelo přes 800 lidí. Su Ťij je od převratu zadržována a čelí množství různých obvinění.

Japonsko, které patří k největším dodavatelům humanitární pomoci do Myanmaru, oznámilo, že bude muset podporu přehodnotit, pokud se situace v zemi nezlepší. Možné je, že budou zastaveny i investiční projekty soukromých japonských firem, uvedl japonský ministr zahraničí Tošimicu Motegi.