Karenové hlásí dobytí stanoviště myanmarské armády u hranic s Thajskem

Na stanovišti myanmarské armády poblíž thajských hranic v úterý ráno vypukly těžké boje, oznámila agentura Reuters. Etnická ozbrojená skupina Karenský národní svaz (KNU), která má oblast do velké míry pod kontrolou, uvedla, že vojenskou základnu dobyla. Reuters s odvoláním na KNU píše, že šlo o jedny z nejintenzivnějších střetů od únorového převratu, při kterém se moci v zemi chopila armáda.

Obyvatelé nedaleké thajské vesnice popsali, že střelba se začala z místa ozývat před svítáním. Jednotky KNU dobyly vojenské stanoviště mezi pátou a šestou hodinou ranní (mezi 0:30 a 1:30 SELČ), sdělil agentuře Reuters jeden z jejich představitelů, podle něhož KNU zjišťuje, kolik obětí si boje vyžádaly. Podle mluvčího skupiny se odehrály střety i na dalších místech, ale nesdělil detaily. Myanmarská armáda se k situaci zatím nevyjádřila.

Armáda se v zemi chopila moci na začátku února poté, co civilní vůdkyně země Su Ťij a její Národní liga pro demokracii jasně opanovaly na podzim 2020 volby. Vedení armády výsledky označilo za zmanipulované a nechalo Su Ťij i řadu jejích stranických kolegů zatknout. V zemi následně vypukly protesty, podle myanmarské Asociace na pomoc politickým vězňům (AAPP) při demonstracích zemřelo přes 750 lidí a téměř 3500 jich režim stále zadržuje ve vězení.

Karenové jsou v Myanmaru nejpočetnější ve skupině 17 národnostních menšin, tvoří asi sedm procent tamního obyvatelstva. Podle agentury Reuters to není poprvé, co se jednotky KNU s armádou od únorového puče střetly. Karenský národní svaz se už dříve zavázal, že bude bojovat za svržení politického puče z 1. února. Podle karenských uskupení muselo 24 tisíc lidí opustit své domovy kvůli násilí a leteckým útokům myanmarské armády a skrývají se v džungli.

Z dalších míst Myanmaru je od víkendu hlášeno relativně málo případů krveprolití, píše Reuters. Země na víkendovém mimořádném summitu Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN) odsouhlasila požadavek na zastavení násilí proti civilistům.

Podle myanmarských médií však byl ve městě Mandalaj v pondělí zastřelen nejméně jeden muž, okolnosti střelby nejsou známy.