Severní Korea odpálila dvě balistické rakety, uletěly přes 400 kilometrů, uvedli Japonci

Události: Severní Korea odpálila dvě balistické rakety (zdroj: ČT24)

Severní Korea ve čtvrtek podle japonského premiéra Jošihida Sugy odpálila dvě balistické rakety, které dopadly do moře. Informovaly o tom agentury. Jedná se o první raketové testy, které severokorejský Pchjongjang provedl po lednovém nástupu amerického prezidenta Joea Bidena do funkce v Bílém domě.

Rezoluce OSN severokorejskému režimu kvůli jeho jaderným zbrojním programům testy balistických raket zakazují. Pacifické velení amerických sil v reakci na čtvrteční zkoušky uvedlo, že jasně ukazují hrozbu, jakou nedovolený zbrojní program KLDR představuje pro sousedy země a mezinárodní společenství.

Rakety byly odpáleny z východu KLDR s přibližně dvacetiminutovým odstupem a urazily vzdálenost asi 420 a 430 kilometrů. Japonská vláda uvedla, že podle všeho nepoškodily žádnou loď ani letadlo. Premiér Suga vzkázal Pchjongjangu, že jeho „chování ohrožuje mír a bezpečnost Japonska a celého regionu“. Severní Korea zkoušky uspořádala v den, kdy v Japonsku odstartovala štafeta s olympijskou pochodní před letošními letními Hrami v Tokiu.

„Severní Korea strávila kvůli pandemii skoro rok v úplné izolaci. Dokonce omezila i obchod s Čínou, která je jejím nejbližším spojencem. Teď se zdá, že se vrací ke zkouškám zbraní, aby si vysloužila pozornost nové americké administrativy,“ říká zpravodajka ČT Barbora Šámalová.

Znepokojení na straně Jižní Koreje

Podle Jižní Koreje KLDR ve čtvrtek otestovala dvě „rakety krátkého doletu“, které dopadly do moře mezi Korejským poloostrovem a Japonskem. Jihokorejský ministr zahraničí Čong Ui-jong dal najevo hluboké znepokojení kvůli jednání Pchjongjangu a vyzval Severní Koreu, aby dodržela své mírové sliby.

Čínské ministerstvo zahraničí v reakci zdůraznilo, že udržení míru a stability na Korejském poloostrově je společným cílem celého lidstva. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov, který je na návštěvě Jižní Koreje, uvedl, že všechny zainteresované země musí ukončit závody ve zbrojení a stupňování vojenských aktivit jakéhokoli druhu.

O minulém víkendu Severní Korea zkušebně odpálila dvě řízené střely, informovali ve středu vysoce postavení představitelé americké vlády. Americký prezident to označil za běžnou zbrojní zkoušku, kterou nepovažuje ze strany KLDR za provokaci. Bidenova administrativa již dříve uvedla, že se pokusila navázat kontakt s Pchjongjangem, ten však takovou snahu označil za „laciný trik“.

Podle analytiků nejnovější severokorejské raketové testy neznamenají, že by nemohly být obnoveny rozhovory o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. Svědčí ale o tom, že se severokorejský zbrojní arzenál neustále vyvíjí.

„Byla by chyba, kdyby Washington ignoroval pokroky KLDR ve vývoji raket krátkého doletu, zvlášť když vůdce Kim Čong-un v lednu prohlásil, že jeho armáda dokáže zmenšit jaderné hlavice a nasadit je na taktické střely,“ řekl analytik Markus Garlauskas.