Pandemie ve světě: Maďarsko schválilo další dvě vakcíny, Slovensko zrušilo maturity

Maďarsko schválilo pro nouzové použití další dvě vakcíny proti covidu-19: preparát čínské společnosti CanSino Biologics (CanSinoBIO) a preparát CoviShield, což je verze vakcíny firmy AstraZeneca vyráběná v Indii. Slovensko ruší klasické maturitní zkoušky, místo nich bude použit průměr známek z vysvědčení. Rakouská vláda nepřikročí k dříve ohlášenému uvolňování koronavirových restrikcí, přes zhoršující se epidemickou situaci však opatření nehodlá ani zpřísňovat. Lombardie má problémy se zajištěním očkování.

On-line přenos

Koronavirus – březen

  • 22:34

    Rusko zaregistrovalo vakcínu proti covidu-19, která je určená pro zvířata. Očkovací látku nazvanou Karnivak-Kov vyvinuli vědci Federální veterinární a fytosanitární služby Rosselchoznadzor, informovala agentura TASS. Podle Rosselchoznadzoru je to první a zatím jediný preparát na světě, jenž má ochránit před nemocí z koronaviru SARS-CoV-2 zvířata.

  • 21:52

    Infekcí rychlým tempem přibývá i v Turecku, místní laboratoře pozitivní vzorky za posledních 24 hodin potvrdily v 39 302 případech, což je nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie

  • 21:51

    Řecko i přes nárůst počtu infekcí od příštího týdne uvolní část koronavirových opatření, aby pozvedlo morálku místních obyvatel. Na předchozí objednání se například otevřou malé obchody.

O schválení vakcíny společnosti CanSino Biologics v Maďarsku informovala nejprve samotná čínská firma. Ústav pro kontrolu léčiv a potravin schválil vakcínu s obchodním názvem Convidecia na základě předběžných výsledků třetí fáze testování. Jde už o druhou čínskou očkovací látku proti covidu-19 povolenou v Maďarsku. Jednodávková vakcína CanSino byla dosud schválena v Číně, Pákistánu a Mexiku.

„Závodíme s časem,“ prohlásila hlavní maďarská lékařka Cecília Müllerová ke schválení vakcín CanSinoBIO a CoviShoeld. Dodala, že se země ve snaze obstarat co nejvíce „účinných a bezpečných vakcín“ proti covidu-19 obrátí do všech „koutů světa“.

Maďarsko začalo jako první v Evropské unii očkovat vakcínami čínské firmy Sinopharm a ruskou látkou Sputnik V. Nouzové použití ani jednoho z těchto přípravků dosud Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) nedoporučila. Maďaři kromě toho očkují vakcínami od výrobců Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca, které unijním schvalovacím procesem prošly.

Maďarsko si za svůj samostatný schvalovací proces a vyjednávání o vakcínách vysloužilo kritiku. V poslední době však i některé další evropské země vyjádřily zájem o nákup těchto preparátů poté, co se dodávky od západních výrobců zadrhly.

V desetimilionovém Maďarsku se epidemická situace navzdory poměrně rychlému tempu očkování zrychluje. V pátek země evidovala 10 759 nových případů nákazy a 213 dalších úmrtí, což jsou rekordní čísla. V pondělí agentura MTI oznámila 9046 potvrzených případů infekce za den a 189 úmrtí.

Slovenští studenti maturity skládat nebudou

Slovensko letos stejně jako loni ruší kvůli pandemii klasické maturitní zkoušky. Místo toho bude použit průměr známek z vysvědčení. „Druhá vlna koronaviru zasáhla Slovensko výrazněji než první vlna. Výsledkem byla vážnější pandemická situace,“ vysvětlil rozhodnutí ministr školství Branislav Gröhling.

Žáci, kteří nebudou spokojeni s hodnocením podle průměru známek, mohou požádat o absolvování klasické maturitní zkoušky. Loni tuto možnost využilo méně než procento maturantů.

Loni v říjnu Slovensko kvůli šíření koronavirové infekce uzavřelo střední školy, žáci přestoupili na distanční formu výuky. Letos v únoru úřady sice umožnily otevření středních škol pro žáky posledních ročníků, do lavic se ale podle tisku vrátila jen část z nich.

Němečtí turisté na letišti v Palma de Mallorca
Zdroj: Reuters/Enrique Calvo

Němce čeká delší karanténa a komplikace po pobytu v zahraničí

Epidemická situace se zhoršuje také v Německu, odpolední jednání kancléřky Angely Merkelové s premiéry spolkových zemí tak podle očekávání rozhodne o dalším prodloužení karanténních opatření. Ta měla původně platit do 28. března, shoda ale nyní panuje na prodloužení do 18. dubna.

Ještě 4. března, kdy Merkelová s premiéry jednala o omezeních naposledy, se země připravovala na postupné rozvolňování. Tehdy ale Německo v sedmidenním průměru vykazovalo 64 nových případů na 100 tisíc obyvatel, bylo tak na dohled od hodnoty 50, kterou odborníci považují za zlom kontroly nad pandemií. Zhoršování situace ale v posledních dnech nabírá na obrátkách a sedmidenní incidence podle Institutu Roberta Kocha nyní činí 107,3 případu.

Epidemická situace je nejhorší v Durynsku a Sasku, v jehož nejpostiženějších regionech úřady přikročily k uzavření škol a školek, což nyní hrozí i v dalších částech Německa. Ve hře je také omezení pohybu, kdy by v regionech se sedmidenní incidencí nad 100 nebylo bez dostatečného důvodu možné v noci opouštět domov.

V závěru března navíc začínají velikonoční prázdniny, které si chce mnoho Němců po měsících tvrdých opatření užít. Svědčí o tom zájem o zájezdy na španělské Baleárské ostrovy. Není proto vyloučeno, že Německo bez ohledu na cíl zahraniční cesty zavede pro navrátilce povinnou karanténu, aby turisty odradilo.

Menší důvěra Evropanů v AstraZenecu

Průzkumem mezi osmi tisíci lidmi ze sedmi evropských zemí z 12. až 18. března společnost YouGove zjistila, že ve Francii, Německu, Španělsku a Itálii lidé vnímají vakcínu AstraZeneca spíše jako rizikovou než bezpečnou.

Zhruba 55 procent dotázaných Němců uvedlo, že vakcína není bezpečná, což je oproti únoru o 15 procentních bodů více, zatímco opak si myslí méně než třetina. Ve Francii, kde nebyla AstraZeneca populární už dříve, ji považuje za rizikovou 61 procent lidí. Je to o 18 procentních bodů více než v únoru. V Itálii a Španělsku dříve většina lidí (54, potažmo 59 procent) považovala vakcínu AstraZeneca za bezpečnou, ale nyní jejich podíl klesl na 36 a 38 procent.

Z průzkumu vyplývá, že pouze v domovské Británii neměly obavy z tvorby krevních sraženin po očkování AstraZenecou téměř žádný vliv na důvěru veřejnosti. Sedmasedmdesát procent respondentů z Británie uvedlo, že vakcína je bezpečná. Důvěra v tento preparát je tak mezi Brity téměř stejná jako u vakcíny od firmy Pfizer, jíž důvěřuje 79 procent Britů.

Nejméně 13 evropských zemí v uplynulých dvou týdnech pozastavilo podávání vakcíny, na jejímž vývoji se podíleli vědci z britské Oxfordské univerzity. Mnohé z těchto států ale obnovily očkování AstraZenecou v pátek poté, co Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) uvedla, že vakcína je bezpečná a její používání riziko krevních sraženin nezvyšuje.

Přínos tohoto preparátu podle EMA stále převyšuje možná rizika. Agentura ovšem dodala, že zcela vyloučit spojitost mezi vakcínou a několika výjimečnými případy krevních sraženin v žilním systému mozku zatím nelze a jejich zkoumání bude pokračovat.

Účinnost 79 procent proti onemocnění

Společnost AstraZeneca oznámila, že na základě třetí fáze testování vakcíny ve Spojených státech se prokázala účinnost její vakcíny 79 procent. Do studie bylo zapojeno 32 tisíc dobrovolníků, dvě třetiny dostaly vakcínu a jedna třetina placebo. Očkovaní v rámci studie nevykazovali žádné obtíže, kontrolní komise se zaměřovala zejména na rizika krevních sraženin a trombózy.

AstraZeneca uvádí, že v prevenci závažného průběhu onemocnění a hospitalizace je vakcína účinná na 100 procent. Vykázala stejné výsledky u lidí všech věkových skupin i etnik. Účinnost u lidí nad 65 let je 80 procent a tato studie je první, která zahrnovala tuto věkovou skupinu, uvedla agentura AP.

Ivermektin
Zdroj: BENOIT TESSIER/Reuters

EMA nedoporučuje ivermektin, Rusko otestovalo jednodávkový Sputnik

Evropská agentura pro léčivé přípravky nedoporučila při léčbě a prevenci covidu-19 používat přípravek proti parazitům ivermektin. Doporučení vydala na základě posudku dosavadních studií. Účinek léku je nadále možné zkoumat při řádných klinických testech, informovala agentura.

Rusko dokončilo úplné klinické testy vakcíny Sputnik-Light, která vyžaduje jen jednu injekci, uvedla Reuters s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví. Vakcína by měla znamenat provizorní řešení zejména pro ty země, které se potýkají s rychlým šířením nákazy. Sputnik-Light je připraven ke schválení, jeho výroba má podle listu Izvestija začít v dubnu či květnu.

Rakousko nakonec rozvolňovat nebude, nehodlá ale ani zpřísňovat

Rakouská vláda nepřikročí k dříve ohlášenému uvolňování koronavirových restrikcí, přes zhoršující se epidemickou situaci však opatření nehodlá ani zpřísňovat. S odvoláním na kancléře Sebastiana Kurze o tom informovala agentura APA.

Počty nakažených v Rakousku trvale rostou od chvíle, kdy vláda 8. února přes ne zcela uspokojivou epidemickou situaci uvolnila v pořadí již třetí koronavirovou uzávěru. Otevřeno mají od té doby obchody i s jiným než nezbytným zbožím a noční zákaz vycházení nahradila celodenní dílčí omezení pohybu obyvatel. Záměr uvolnit 27. března další koronavirová opatření v čele s otevřením předzahrádek se však nakonec neuskuteční. Výjimkou bude Vorarlbersko na západě země, kde se otevření předzahrádek odehraje „na zkoušku“. Jinde ho experti nedoporučili. Rozvolnění se bude moct odehrát nejdříve po Velikonocích, a to pouze tam, kde se stabilizuje situace na jednotkách intenzivní péče, řekl Kurz novinářům po dnešním setkání s hejtmany spolkových zemí.

Lombardie má problémy s očkováním, systém nerozeslal pozvánky

Italský kraj Lombardie, který patřil k nejpostiženějším oblastem během epidemie covidu-19, zaznamenal minulý týden velké problémy s organizováním očkování proti této nemoci. Nedostatky zřejmě souvisí se špatným fungováním registračního systému. Předseda kraje Attilio Fontana vyzval k rezignaci vedení krajské firmy, která má systém na starost.

Nejhorší situace panovala podle italského tisku o víkendu v okrese Cremona, kde žije zhruba 360 tisíc lidí. Systém totiž nerozeslal pozvánky na očkovaní lidem, kterým byl přidělen termín. Kvůli tomu museli zdravotníci sami obvolávat čekatele. Starostové některých menších obcí pak museli kontaktovat starší občany a zorganizovat jejich svoz do okresního očkovacího centra. „Včera (v neděli) jsem jich odvezl (na očkování) 20, dnes 30 a k tomu 15 učitelů,“ uvedl starosta dvoutisícové obce San Bassano Giuseppa Papa. Předseda krajské rady Fontana vyzval k rezignaci vedení krajské firmy Aria, která má systém na starost. V opačném případě je připraven manažery sám odvolat. V příštích dnech by měl začít v kraji fungovat rezervační systém, který vyvinula italské pošta.