Glamour Boys. Nová kniha odkrývá tajemství rebelů, kteří nechtěli Hitlerovi předat Československo

Horizont ČT24: Glamour boys (zdroj: ČT24)

V Británii vyšla kniha, která popisuje zastrašování, kterému od premiéra Nevilla Chamberlaina kvůli své orientaci čelili odpůrci mnichovské dohody. Odhadem čtvrtina poslaneckých rebelů, která odmítala ustupovat Hitlerovi, měla homosexuální vztahy. Chamberlainův kabinet jim vyhrožoval dehonestací v tisku, což by tehdy vedlo k vězení.

Většina sudetských Němců toužila po připojení ke třetí říši. V předtuše války se v Londýně při mnichovské krizi začaly stavět protiletecké zákopy. Tváří odporu vůči rozbití Československa byl poslanec Winston Churchill. Nebyl sám.

„Není to tak, že bychom měli nějaký zvláštní zájem o Československo. O Československu jsme teprve začali slýchat až před pár týdny. A tak jsme začali mít zájem. Velmi velký zájem a vždy ho mít budeme, abychom zabránili triumfu násilí nad zákonem,“ popsal tehdy poslanec a odpůrce Hitlera Harold Nicolson.

Bránit zem Škody

Nicolson byl bisexuální, stejně jako jeho manželka, která měla za milenku spisovatelku Virginii Woolfovou. Nová kniha ukazuje, že mezi často nejhlasitější kritiky ustupování Hitlerovi patřilo i deset převážně konzervativních poslanců s homosexuálními vztahy.

„Někteří z nich byli v Československu a prohlédli si továrnu Škoda. Nechtěli, aby padla do německých rukou a vyráběly se v ní německé tanky pro válku,“ vysvětlil Chris Bryant, autor knihy Glamour Boys, jež Chamberlainovy praktiky popisuje.

Premiér Chamberlain poslaneckým rebelům vyhrožoval, že jejich soukromí zveřejní. Homosexualita byla tehdy v Británii trestná. „Moje kniha byla napsaná proto, aby se ukázalo, že gayové mohou prokázat trvalou statečnost. Byli odvážní ve svém soukromém životě, ale taky ve svém politickém životě,“ zdůraznil Bryant.

Tisk řešil, proč jsou starými mládenci. Chamberlain je urážlivě nazval „půvabnými chlapci“ (v angličtině glamour boys). Podle Bryanta je tak chtěl ponížit. Ukázat, že je na nich něco zženštilého, nepřijatelného, sexuálně špatného.

Do příběhu se zamotal i pobyt vůdce sudetoněmeckých nacistů Konrada Henleina v jednom londýnském hotelu. Telefonista na recepci byl milencem jednoho z britských agentů, který byl napojený na poslanecké odpůrce appeasementu. Ti tak o Henleinovi věděli vše. Měli všechny detaily, s kým se setkává, kdo mu nechává vzkazy v hotelu, s kým mluvil po telefonu.

Po vypuknutí války zahynulo přímo v boji 23 britských poslanců. Nejméně čtyři  byli homosexuální. Do historie se zapsali mezi ty, kteří hlasitě varovali, že pokud Hitler dostane půlku Československa, do roka si vezme druhou.