Britská armáda diskriminovala vojáky kvůli sexuální orientaci. Vláda chce nyní poškozeným vrátit řády

Události: Britská vláda chce vrátit odebrané řády (zdroj: ČT24)

Za velkou nespravedlnost označil britský premiér Boris Johnson skutečnost, že příslušníci ozbrojených sil v minulosti přišli kvůli své sexuální orientaci o vojenská vyznamenání. Historickou chybu je podle něj třeba odčinit. Diskriminovaní britští vojáci, piloti a námořníci tak mohou zpětně zažádat o vrácení odebraných řádů.

Královské letectvo RAF vzbuzuje úctu po celém světě. Ještě do roku 2000 ale společně s britskou armádou a námořnictvem bylo podle zákona místem výhradně pro heterosexuály. Jedno udání znamenalo konec kariéry.

Jeden z diskriminovaných desátníků RAF Carl Austin-Behan vzpomíná, jak v roce 1997 někdo vojsko informoval, že je gay. Přivedli ho do velitelské kanceláře, kde byl kaplan a letecká policie. Pohovor pro něj vyústil ve ztrátu práce i domova. Odvrátili se od něj i přátelé.

„Položili mně jednoduchou otázku: desátníku Austine, máte homosexuální tendence? Zmlknul jsem. Začali ale znova. Rozbrečel jsem se,“ uvedl Austin-Behan, se kterým mluvil zpravodaj ČT ve Velké Británii Bohumil Vostal. 

Ulevit bolesti

Britská konzervativní vláda se rozhodla, že napraví křivdy z minulosti. Ročně bylo kvůli menšinové sexuální orientaci vyloučeno z armády, letectva a námořnictva až 250 mužů a žen.

„Je jasné, že to nikdy úplně neodejde. Ale aspoň to napraví bolest, kterou jsme za ty roky působili diskriminací vůči komunitě LGBT+,“ vysvětlil náměstek pro válečné veterány John Luther Mercer.

Ještě v 90. letech jim hrozily i tresty vězení. Boj s nespravedlností zahájil jistý námořník z války o Falklandy. Nadřízeným ho udal kněz, kterému se svěřil, že je bisexuál. I jeho čekalo propuštění po 18 letech ve službě.

Ochránci práv ale budou chtít po vládě i odškodnění za diskriminaci a přiznání vojenského důchodu. Za posledních 20 let se britská legislativa zásadně změnila. V Anglii, Walesu a Skotsku mohou osoby stejného pohlaví uzavřít sňatek od roku 2014, v Severním Irsku od loňska.