Rusko pokutuje sociální sítě, přes které se lidé svolávají k demonstracím

Horizont ČT24: Ruské tažení proti sociálním sítím (zdroj: ČT24)

Střet ruské vlády a opozice se stále víc odehrává na sociálních sítích. Jen od minulého týdne zhlédlo sto milionů lidí video nadace Alexeje Navalného o opulentním palácovém komplexu na černomořském pobřěží, který údajně patří prezidentu Vladimiru Putinovi. Kreml také nyní pohrozil tažením proti internetovým společnostem, které neodstranily příspěvky vyzývající k účasti na demonstracích. Cenzurní úřad Roskomnadzor vyměřil Facebooku, Instagramu, Twitteru, TikToku, YouTube, VKontaktě a Odnoklassniki pokuty ve výši až čtyři miliony rublů (přes milion korun).

Proti Putinovi a za propuštění opozičního lídra Navalného demonstrovalo o víkendu v uralském Permu šest až osm tisíc lidí. Navzdory teplotám, které spadly k minus dvaceti stupňům. „Vidíme masové pochody, které se teď odehrály po celém Rusku. Podle mě se něco změní,“ věří člen Navalného týmu Ivan Rudněv.

Organizátoři zvou videi z demonstrace na další akce, přestože nejsou povolené. Zakázané byly ale i pochody, kterých se zúčastnily po celém Rusku desetitisíce lidí. V davu bylo vidět i mladé. Státní média je vykreslují jako extremisty nebo povrchní naivky, zaslepené hloupostmi ze sociálních sítí. Student politologie Michail Petrov ale takové zjednodušování odmítá. „Mladí prožili v tomto režimu celý život a chtějí něco lepšího,“ vysvětluje jejich pohnutky.

Alexej Navalnyj byl zatčen při návratu z léčení otravy novičokem, z níž viní Vladimira Putina. Jeho protikorupční nadace pak zveřejnila hodinový dokument obviňující prezidenta, že má na pobřeží Černého moře komplex hodný cara. Putin vše popřel před publikem vybraných studentů. Na sociálních médiích ale dokument ožil. Uživatelé zesměšňují třeba vodní diskotéku, kterou si podle Navalného nechal postavit sám Putin.

Rusové jsou nespokojeni, nejde jen o Navalného

Rozhořčení, které část Rusů vede do ulic, je ale podle opozice skutečné. „Lidé demonstrovali za svobodu Navalného, v hlavě ale mají obrovské množství problémů,“ říká šéf Navalného protikorupční nadace Ivan Ždanov.

Při středečních raziích úřady zabavovaly Navalného kolegům mobily a počítače. Z trestného činu agitace mezi nezletilými už obvinily IT specialistu a stratéga protikorupční nadace Leonida Volkova. Další žaloby chystají. Stejně jako pokuty pro zahraniční sociální platformy. „V některých ohledech už de facto konkurují vládám,“ míní Vladimir Putin.