Za svobodou do Londýna. Hongkonžané mohou požádat o výhodné vízum v Británii

Občané Hongkongu od neděle budou moci zažádat o pětileté vízum v Británii v rámci dříve oznámeného programu, informovala agentura Reuters. Vízovou nabídkou Londýn reaguje na postup Pekingu, který loni v létě v poloautonomním městě prosadil bezpečnostní zákon umožňující mimo jiné trestání jeho obyvatel před komunistickými soudy v pevninské Číně. Kritici ho vnímají jako pokus o omezení svobody v bývalé britské kolonii.

Britský ministr zahraničí Domic Raab bezpečnostní zákon dříve označil za závažné narušení čínsko-britské deklarace z roku 1984, která umožnila Číně velkoměsto převzít pod svou správu.

Do vízového programu se můžou přihlásit bezmála tři miliony hongkongských občanů a přes dva miliony závislých osob. Britská vláda však očekává, že nabídky využije zhruba 300 tisíc lidí, napsal portál BBC. O vízum lze zažádat přes mobilní aplikaci. Po skončení pětiletého pobytu ve Spojeném království pak lidé zapojení do programu budou moci zažádat o britské občanství.

Britský premiér Boris Johnson sdělil, že Londýn chce svojí nabídkou dostát „hlubokým historickým a přátelským vztahům s občany Hongkongu“ a přispět k ochraně „svobody a autonomie, hodnot, kterých si cení jak Británie, tak Hongkong“.

Čínské autority na rozhodnutí reagovaly prohlášením, že počínaje 31. lednem nebude země uznávat britské pasy hongkongských rezidentů jako platné cestovní dokumenty.