Kotlebu po změně stanov opouštějí poslanci

Události: Kotlebu opouštějí poslanci (zdroj: ČT24)

Stranu Kotlebovci-Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) po změně stanov posilující roli předsedy opouští europoslanec Milan Uhrík a pět z jejích 14 poslanců ve slovenském parlamentu. Dosavadní místopředseda Uhrík to oznámil na sociální síti. Někteří ze zákonodárců v politice chtějí setrvat. Předseda strany Marian Kotleba rozhodnutí svých spolupracovníků zatím nekomentoval.

„Rozhodnutí předsedy Mariana Kotleby převzít všechnu moc na sebe podpořila i část členské základny. Toto rozhodnutí změnit původně lidovou stranu na stranu jediného muže musím respektovat. Jako zastánce týmové spolupráce se s tím nedokážu ztotožnit,“ řekl ve videonahrávce Uhrík.

Odchází také například jedna z nejznámějších tváří strany Milan Mazurek a její mluvčí Ondrej Ďurica.

Posílení role

Neshody uvnitř ĽSNS vyšly najevo minulý týden, kdy část představitelů otevřeně kritizovala posílení Kotlebovy pozice prostřednictvím změny stranických stanov. Několik členů vedení a známých tváří uskupení tehdy postupně ohlásilo, že se již nebudou ucházet o funkci v předsednictvu.

Podle tisku si Kotleba úpravou stanov chtěl patrně zajistit udržení vlivu v uskupení pro případ, že slovenský nejvyšší soud potvrdí jeho vinu za propagaci neonacistických symbolů. Soud první instance mu za to loni na podzim vyměřil trest vězení na čtyři roky a čtyři měsíce.

Ukotvení

ĽSNS se hlásí k válečnému slovenskému státu, kritizuje EU a NATO či početnou romskou menšinu v zemi.

Bývalý předseda Banskobystrického kraje Kotleba ji dovedl do sněmovny poprvé v roce 2016. V loňských volbách pak strana získala téměř osm procent hlasů, což jí vyneslo 17 křesel ze 150. Již loni na jaře z jejího poslaneckého klubu vystoupili tři zákonodárci, kteří ale nebyli členy ĽSNS.

Ani druhá parlamentní opoziční strana Smer-sociálna demokracia expremiéra Roberta Fica se po posledních volbách nevyhnula rozkolu. Z jejích řad loni vystoupil bývalý premiér Peter Pellegrini spolu s desítkou dalších poslanců. Založili novou stranu Hlas-sociálna demokracia, která se podle průzkumů veřejného mínění stala nejpopulárnější v zemi s odstupem před dalšími formacemi.