TÉMA

Kotlebovci

PŘEHLEDNĚ: Na slovenského prezidenta kandiduje devět mužů

Slovensko čeká 23. března první kolo prezidentských voleb. O post se uchází devět kandidátů, současná prezidentka Zuzana Čaputová úřad neobhajuje. Průzkumy veřejného mínění favorizují zejména současného předsedu parlamentu Petera Pellegriniho a diplomata Ivana Korčoka. Na hlasy voličů cílí ale i bývalý předseda Nejvyššího soudu, expremiér, politik z maďarské menšiny, historik a archivář či policista. Průzkumy naznačují, že voliči o budoucím prezidentovi rozhodnou až v druhém kole, které je stanovené na 6. dubna.
19. 3. 2024Aktualizováno20. 3. 2024, 23:55|

Kotlebu po změně stanov opouštějí poslanci

Stranu Kotlebovci-Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) po změně stanov posilující roli předsedy opouští europoslanec Milan Uhrík a pět z jejích 14 poslanců ve slovenském parlamentu. Dosavadní místopředseda Uhrík to oznámil na sociální síti. Někteří ze zákonodárců v politice chtějí setrvat. Předseda strany Marian Kotleba rozhodnutí svých spolupracovníků zatím nekomentoval.
26. 1. 2021|

Kiska a Pellegrini se střetli v předvolebním duelu. Přeli se o třinácté důchody i dálnice

Za „nezákonné kupčení“ označil v nedělní předvolební televizní debatě s premiérem Peterem Pellegrinim bývalý prezident a předseda nové strany Za l’udí Andrej Kiska návrh Pellegriniho vlády na „sociální balíček“. Ten počítá se zdvojnásobením dětských přídavků, zavedením třináctého důchodu i dálnicemi zdarma.
16. 2. 2020|
Události komentáře

Všichni chtějí změnu, každý si ji ale představuje jinak, říkají experti o slovenských volbách

Změnu chce každá strana, dokonce i Smer, který vládl s přestávkou dvanáct let, komentuje nadcházející slovenské parlamentní volby politolog Pavol Baboš z Univerzity Komenského v Bratislavě – a publicista Milan Žitný dodává, že si ji „každý představuje jinak“. S oběma experty přišel do Událostí, komentářů diskutovat i bývalý šéfredaktor tamního deníku Pravda Petr Šabata. Slováci si nový parlament zvolí na konci února.
15. 2. 2020|