Pellegriniho strana hledá spojence pro vypsání referenda o nových volbách

Strana Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) bývalého slovenského premiéra Petera Pellegriniho usiluje o podporu plánu vypsat referendum o uspořádání nových parlamentních voleb. Hlas-SD, který je podle průzkumů nejpopulárnější politickou stranou v zemi, oznámil, že oslovil některé opoziční strany a další instituce. Některé z nich iniciativu podpořily, další ale odmítly. Podle expremiéra a šéfa nejsilnější opoziční strany Smer Roberta Fica by podpisová akce měla být nadstranická, strany by ji měly pouze podporovat.

Hlas-SD oslovil několik opozičních a neparlamentních stran, centrální odborový svaz, svaz protifašistických bojovníků a organizaci zastupující penzisty, aby podpořily plán vypsat referendum o nových parlamentních volbách. Zatímco bývalá vládní a nyní neparlamentní Slovenská národná strana nabídku na účast v petičním výboru za vypsání referenda přijala, jiná neparlamentní strana Progresívne Slovensko, z jejíchž řad vzešla nynější slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, návrh Hlasu-SD odmítla.

„Smer-sociálna demokracia je pro co nejrychlejší sběr podpisů, který ale musí být zaštítěn petičním výborem, který vznikne apoliticky, nadstranicky a politické strany ho budou jen podporovat a poskytnou i přiměřenou finanční pomoc,“ řekl v úterý novinářům Fico, který zároveň kritizoval Pellegriniho za to, že se podle něj snaží dostat do čela přípravného výboru za vypsání referenda.

Poslanci Hlasu-SD chtějí zkrátit volební období

K vyhlášení referenda je na pětimilionovém Slovensku potřebné shromáždit podpisy alespoň 350 tisíc lidí. Pro platnost lidového hlasování je nezbytné, aby se ho zúčastnila většina oprávněných voličů. Právě na této podmínce ztroskotala až na jednu výjimku, a to referendum o vstupu Slovenska do EU, všechna dosavadní lidová hlasování.

Poslanci Hlasu-SD také předložili sněmovně návrh ústavního zákona o zkrácení nynějšího volebního období, tato iniciativa ale nemá šanci na úspěch. Při hlasování by návrh musely podpořit alespoň tři pětiny všech poslanců, tedy ústavní většina, kterou ovšem v Národní radě disponuje vládní koalice. Podle dřívějších průzkumů by čtyři nynější vládní strany většinu křesel v parlamentu již neobsadily.

Popularita Matoviče kvůli pandemii klesla

Jeden z nejpopulárnějších slovenských politiků Pellegrini po neshodách s šéfem své dřívější mateřské strany Smer-SD Ficem loni po volbách sociální demokraty opustil. Spolu s desítkou dalších poslanců založil vlastní stranu. Hlas-SD pak vsadil kromě jiného na kritiku nynější vládní koalice premiéra Igora Matoviče s tvrzením, že kabinet nezvládá boj s pandemií covidu-19. Popularita Matovičova hnutí OĽaNO v době karanténních omezení a poklesu ekonomiky výrazněji klesla.

O vyvolání referenda o vypsání nových voleb hovořil již loni na podzim expremiér Fico, jehož Smer-SD po loňských parlamentních volbách skončil po předchozím dlouholetém vládnutí v opozici. Poslanci nynější vládní koalice pak na začátku prosince zablokovali konání mimořádné schůze sněmovny, na které chtěl zejména Smer-SD jednat o návrhu vypsat referendum o nových volbách.