Řecko a Turecko zruší námořní cvičení ve Středozemním moři, může to snížit napětí

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg oznámil, že Řecko a Turecko zruší námořní cvičení, která měly obě země v plánu příští týden ve Středozemním moři. Píše o tom agentura AFP. Krok může vést k snížení napětí, které vzrostlo poté, co Turecko zahájilo v srpnu geologický výzkum poblíž řeckého ostrova Kastellorizo.

„Povede to ke snížení hrozby nedorozumění a může to posloužit jako odrazový můstek pro snahu Německa zprostředkovat řešení územních sporů,“ uvedl Stoltenberg. Na začátku října se Řecko a Turecko v rámci NATO dohodly na vytvoření mechanismu, který má zajistit, že nahodilé střety na moři nepřerostou v otevřený konflikt.

Turecké námořní nároky podle koncepce Mavi Vatan (Modrá vlast)
Zdroj: Hurriyet.com.tr/Wall Street Journal a University of the Aegean

Napětí mezi Řeckem a Tureckem vzrostlo v srpnu, kdy turecké lodě zahájily geologický průzkum poblíž řeckého ostrova Kastellorizo s cílem zmapovat zásoby ropy a zemního plynu. Podle Řecka se průzkum uskutečňuje na jeho pevninském šelfu a tudíž v jeho námořní ekonomické zóně, Turecko tvrdí přesný opak. Turecké počínání odsoudila Evropská unie; Řecko a Kypr po ostatních členských zemích žádají zavedení sankcí proti Ankaře.

V polovině září Turecko svou průzkumnou loď stáhlo, na konci října ale misi obnovilo. Ve čtvrtek Turci uvedli, že průzkumnou misi ve východním Středomoří prodlouží do konce měsíce. Od srpna Řecko i Turecko zorganizovaly ve Středozemním moři vojenská cvičení.