Data z černých skříněk. Ukrajinské letadlo sestřelily v lednu nad Teheránem dvě rakety během 25 vteřin

Ukrajinský boeing, který letos v lednu omylem sestřelila íránská armáda, byl v intervalu pětadvaceti vteřin zasažen dvěma raketami. Ukázala to analýza záznamů ze dvou černých skříněk z havarovaného stroje. Pasažéři letu z Teheránu do Kyjeva byli po prvním zásahu patrně ještě naživu. Incident si vyžádal životy všech 176 lidí na palubě, Írán přijal oficiálně odpovědnost až tři dny po nehodě.

O nových zjištěních z lednové tragédie informovala s odvoláním na oznámení íránských činitelů agentura Reuters. Jde o  vůbec první oficiální zprávy o obsahu černých skříněk. Data poslal Írán v půlce července na analýzu do Francie, byl přitom k tomuto kroku dohnán pod nátlakem Ukrajiny, Kanady a dalších zemí, jež měly na palubě své občany.

„Hlasy pilotů z kokpitu 19 vteřin poté, co první raketa zasáhla letadlo, naznačují, že pasažéři ještě byli naživu… Pětadvacet vteřin po prvním zásahu letadlo zasáhla druhá raketa,“ uvedl šéf íránské organizace pro civilní letectvo. Tamní úřady zároveň apelují na to, aby získaná data nebyla zpolitizována.

„Lidský omyl,“ vysvětloval Írán po tragédii

Boeing 737-800 ukrajinských aerolinek byl sestřelen 8. ledna krátce po startu z teheránského letiště. Zemřelo všech 176 lidí na palubě. Írán o tři dny později přiznal, že letadlo sestřelil omylem, protože ho považoval za nepřátelskou střelu. Většinu pasažérů tvořili Íránci a Kanaďané, mnozí z nich měli dvojí občanství.

„Lidský omyl při průběžné kontrole nastavení radarového systému vedl k chybě 107 stupňů v daném systému, v důsledku čehož už nebylo možné správně vyhodnotit trajektorii objektů v jeho poli,“ uvedla krátce po incidentu íránská organizace pro civilní letectví (CAO).

Tato výchozí chyba podle analýzy „stála na počátku nebezpečného řetězce událostí, které by jistě bylo možné zvládnout, kdyby byla přijata jiná opatření.“

Letecký odborník Milan Cvrkal: Vyšetřování pádu letadla může trvat několik týdnů i měsíců (zdroj: ČT24)

Incident vyvolal rázné mezinárodní ohlasy, především zemí, které měly na palubě své občany. „Je to národní tragédie, všichni Kanaďané truchlí společně. Budeme pokračovat ve spolupráci s našimi partnery po celém světě, abychom zajistili úplné a důkladné vyšetřování. Kanadská vláda očekává plnou spolupráci od íránských úřadů,“ řekl v lednu kanadský premiér Justin Trudeau. 

Se zcela konkréktní akcí posléze přišla pětice zemí. Ministři zahraničí Kanady, Ukrajiny, Velké Británie, Švédska a Afghánistánu vyzvali k nezávislému stíhání osob odpovědných za tragédii ukrajinského stroje. Zároveň po Íránu požadují transparentní vyšetřování a také odškodné pro rodiny obětí.

Pětice zemí požaduje odškodnění po Íránu (zdroj: ČT24)