TÉMA

Černé skříňky

Příčinu pádu letadla v Nepálu pomohou objasnit černé skříňky. Záchranáři dále pátrají po přeživších

Pravděpodobnost, že na místě nedělní nehody dopravního letadla v Nepálu se najdou přeživší, je nízká, řekl stanici BBC mluvčí nepálské policie Tek Prasád Rai. Asi tři sta záchranářů však pokračuje v pátrání po možných přeživších a obětech v ohořelých troskách zříceného stroje. Nepálské letecké úřady oznámily, že se nalezly černé skříňky z letadla.
16. 1. 2023|

Podle záznamů z černé skříňky byl pád čínského boeingu úmyslný, píše WSJ

Záznamy z černé skříňky naznačují, že březnový pád Boeingu 737-800 letecké společnosti China Eastern Airlines, při kterém zahynulo 132 lidí, byl úmyslný. Píše to list The Wall Street Journal s odkazem na předběžnou analýzu amerických expertů, kteří se účastní vyšetřování pádu. Podle zdroje agentury Reuters vyšetřovatelé nenalezli známky o technické poruše stroje, a proto se zaměřili na chování pilotů. Čínský úřad pro civilní letectví informace nekomentoval.
18. 5. 2022|

Výbuch zničil letadlo nad Srbskou Kamenicí. „České Lockerbie“ přežila před půlstoletím letuška

Sedmdesátá léta byla pro civilní letectví v celém světě velmi nešťastným obdobím. Létalo se již vcelku běžně, do provozu vstoupila nová velkokapacitní letadla, ale bezpečnost ještě měla řadu nedostatků. A tak se v této dekádě stala vůbec nejhorší katastrofa v historii (Tenerife 1977), nejhorší britská letecká nehoda (Staines 1972), nejtragičtější nehoda ČSA (Damašek 1975) i mnoho dalších. Výjimečná byla katastrofa letu Jugoslávských aerolinií JU 367, kterou způsobila exploze za letu. Trosky letadla dopadly poblíž Srbské Kamenice na Děčínsku, a přestože stroj spadl z desetikilometrové výšky, nehodu přežila jedna členka posádky. S 27 oběťmi je to historicky třetí nejtragičtější letecká nehoda, která se stala v českém vzdušném prostoru, tehdy však byla vůbec nejhorší. Od nehody uplynulo rovné půlstoletí.
26. 1. 2022|

Data z černých skříněk. Ukrajinské letadlo sestřelily v lednu nad Teheránem dvě rakety během 25 vteřin

Ukrajinský boeing, který letos v lednu omylem sestřelila íránská armáda, byl v intervalu pětadvaceti vteřin zasažen dvěma raketami. Ukázala to analýza záznamů ze dvou černých skříněk z havarovaného stroje. Pasažéři letu z Teheránu do Kyjeva byli po prvním zásahu patrně ještě naživu. Incident si vyžádal životy všech 176 lidí na palubě, Írán přijal oficiálně odpovědnost až tři dny po nehodě.
23. 8. 2020|

Na místě havárie letadla v Indii našli černé skříňky

Na místě páteční havárie indického letadla na jihu země technici nalezli černé skříňky, tedy záznamník letových údajů i hovoru v pilotní kabině. Agentuře Reuters to potvrdil nejmenovaný vysoký představitel indického Generálního ředitelství civilního letectví.
8. 8. 2020Aktualizováno8. 8. 2020, 17:23|

Mezi pádem boeingů v Etiopii a Indonésii je podle ministra „jasná podobnost“

Francouzský úřad pro bezpečnost civilního letectví (BEA) už stáhl data z letových zapisovačů ze zříceného letounu etiopských aerolinek. Etiopský ministr dopravy podle listu The Wall Street Journal řekl, že analýza dat z těchto takzvaných černých skříněk Boeingu 737 MAX ukazuje „jasnou podobnost“ s havárií letounu téhož typu indonéské společnosti Lion Air loni v říjnu. Předběžná zpráva o výsledcích vyšetřování má být podle něj hotová do 30 dnů.
17. 3. 2019|

Klíč k objasnění tragédie už je na světě. V Etiopii našli černé skříňky z havarovaného boeingu

Vyšetřovatelé našli černé skříňky z boeingu etiopských aerolinek, který se zřítil v neděli se 157 lidmi na palubě. Podle letecké společnosti jde o hlasový záznamník z kokpitu a zapisovač letových údajů. Havárii, kterou nikdo nepřežil, bude vyšetřovat mezinárodní tým. Pilot před nehodou hlásil problémy a žádal o povolení k návratu.
11. 3. 2019Aktualizováno11. 3. 2019, 15:27|