Politická krize v Hongkongu. Úřady vyřadily opozici z kandidátek, policie provedla razii

Situace v Hongkongu (zdroj: ČT24)

Politická krize v Hongkongu se dál prohlubuje. Vláda vyloučila dvanáct prodemokratických kandidátů z nadcházejících parlamentních voleb. Policie zároveň provedla první razii na základě kontroverzního zákona o národní bezpečnosti.

Prodemokratičtí kandidáti měli poprvé šanci získat většinu v parlamentu. Po opatření vlády, která je z kandidátky vyřadila, se jejich vyhlídky rozplývají. Úřady odstranily dvanáct uchazečů o místo v parlamentu, další budou pravděpodobně následovat. „Diskvalifikovaní kandidáti chtějí paralyzovat vládu a rozvrátit státní moc,“ uvedla hongkongská vládní moc v prohlášení.  

Mezi diskvalifikovanými je i nejznámější aktivista Joshua Wong. Od voličů získal nejvíc hlasů v primárkách, které prodemokratický tábor uspořádal. „Peking naprosto ignoruje vůli Hongkonžanů. Šlape po posledním pilíři mizející autonomie,“ říká Wong. Dodává, že poté, co začal platit zákon o národní bezpečnosti, „je pro mě těžké zajistit osobní bezpečnost, když mě každý den sleduje auto nebo neznámí lidé.“

První razie na základě kontroverzního zákona

Policie také provedla první razii na základě zákona o národní bezpečnosti. Za příspěvek o čínském nacionalismu na sociálních sítích zatkla tři chlapce a dívku ve věku 16 až 21 let. Patří ke studentskému hnutí za nezávislost, které zaniklo v červnu, než zákon začal platit. Dosud podle bezpečnostního zákona policie zatýkala jen na demonstracích – za slogany a transparenty.

„Zjistili jsme, že tato organizace na sociální síti psala o vzniku nové strany, která bude prosazovat nezávislost Hongkongu,“ komentovala krok tamní policie. Ta testuje nový zákon podle některých analytiků na méně známých aktivistech, jejichž případy nevyvolají takový rozruch v zahraničí.  

Zákon míří proti terorismu, separatismu, podvracení státu a spolčování s cizími silami. Umožňuje procesy za zavřenými dveřmi, odposlechy a domovní prohlídky bez soudního příkazu a vydávání zatčených do pevninské Číny.