Trump stahuje z Německa třetinu vojáků. Část se vrátí do USA, zbytek se rozmístí jinde po Evropě

Americký ministr obrany Mark Esper oznámil, že na základě rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa stáhnou Spojené státy z Německa zhruba 12 tisíc svých vojáků. Polovina z nich se vrátí domů, ta druhá zůstane v Evropě.

Z celkem 35 tisíc amerických vojáků v Německu jich má být zpět do vlasti převeleno 6400, přičemž do jiných zemí v Evropě se přemístí 5400 armádních příslušníků. Agentury informují zatím o Itálii a Polsku. Přesunout se má rovněž velitelství americké armády ve Stuttgartu, jehož nové sídlo bude v Belgii.

Německo, které je členem Severoatlantické aliance, Trump dlouhodobě kritizuje za to, že nedostatečně investuje do armády a neplní povinnost vydávat na obranu alespoň dvě procenta HDP. 

Američtí vojáci jsou podle něj v Německu proto, aby ho chránili: „Německo za to musí zaplatit. Německo za to neplatí. Proč bychom je (vojáky) tam měli nechávat?“ uvedl Trump s tím, že by stažení mohl přehodnotit, pokud Němci „začnou platit své účty“. „Mnoho let nás využívali,“ dodal.

Podle Norberta Röttgena, šéfa zahraničního výboru Spolkového sněmu a blízkého spolupracovníka kancléřky Angely Merkelové, krok Spojených států oslabí NATO. „Namísto posilování NATO stažení vojsk alianci oslabí,“ řekl deníku Augsburger Allgemeine. „Účinnost americké armády se nezvýší, ale naopak sníží, především s ohledem na Rusko a současný konflikt na Blízkém východě,“ dodal.  

Přesun v řádu týdnů

Esper uvedl, že armáda plánuje stáhnout své jednotky z Německa „co nejrychleji“. Část se podle něj začne přesouvat již v následujících týdnech. Přesný časový harmonogram však nepředložil.

Podle německých médií postihne stahování především základny v Porýní-Falci a Bavorsku, včetně vojenského prostoru Grafenwöhr u hranic s Českou republikou. 

Německo je logistickým centrem pro americké vojenské operace na Blízkém východě a v Africe. Rozhodnutím ponechat téměř polovinu stažených sil v Evropě dává Pentagon jasně najevo, že se z regionu zcela stáhnout nehodlá, interpretuje krok agentura AP.