V Itálii zemřelo za den téměř osm set lidí s koronavirem. Kuba se uzavírá cizincům, Kyjev zastaví MHD

Události ČT: Šíření nákazy a opatření v zahraničí (zdroj: ČT24)

V Itálii zemřelo za jediný den 793 pacientů nakažených koronavirem. Jde o nejvyšší denní nárůst od začátku epidemie. Ve Španělsku přibylo přes tři sta obětí, v Německu přesáhl počet nakažených dvacet tisíc. Zatím nejvyšší nárůst nakažených za jeden den hlásí Slovensko. Kuba oznámila, že se kvůli šíření infekce na měsíc uzavře cizincům. Ukrajinská metropole Kyjev zastaví veškerou městskou hromadnou dopravu.

Nákaza koronavirem se už ve světě potvrdila ve více než 275 tisících případech. Nařízení omezující pohyb na veřejnosti se již týkají stamilionů lidí.

V Itálii padl další smutný rekord. Za jediný den se tam počet mrtvých s nákazou koronavirem zvýšil o 793. Obětí pandemie je tak v zemi už celkem 4825. Počet potvrzených případů nákazy nemocí COVID-19 se za posledních 24 hodin zvýšil o více než šest tisíc na 53 578. Přes šest tisíc lidí už se plně zotavilo.

Epicentrem pandemie v Itálii je i nadále region Lombardie, kde mají více než dvacet tisíc nakažených a 3092 mrtvých.

On-line přenos
Šíření koronaviru – do dubna
23:14

Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

23:10
Česká televize

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

22:06

Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

Španělsko hlásí dalších tři sta mrtvých

Ve Španělsku zemřelo celkem 1326 lidí, oznámilo tamní ministerstvo zdravotnictví. Nová bilance je o více než tři sta případů vyšší než ta páteční, kdy bylo hlášeno 1002 úmrtí. Počet potvrzených případů infekce za den narostl o bezmála pět tisíc na celkových 24 926. Nárůst čísel je markantnější než při minulém hlášení, v pátek se bilance zvýšila o 235 mrtvých.

Co do počtu lidí, u nichž se v dané zemi prokázala přítomnost koronaviru, je Španělsko v globálním srovnání třetí za Čínou a Itálií. Ve Španělsku nákaza nejsilněji zasahuje hlavní město Madrid a jeho okolí, kde už evidovali 8921 infikovaných, přes 4200 případů hlásilo Katalánsko.

Už týden se na 46 milionů obyvatel Španělska vztahují přísná omezení pohybu na veřejnosti, lidé mohou chodit jen do práce, na nákup zboží každodenní potřeby a léků, případně na krátké procházky se psem.

Kvůli novému koronaviru byl ve středu vyhlášen stav nouze i v sousedním Portugalsku, kde v sobotu úřady evidovaly už 1280 infikovaných, tedy o 221 více než v pátek. Ve vážném stavu je 35 pacientů s COVID-19, zatímco počet úmrtí na tuto nemoc se za den v zemi zdvojnásobil na aktuálních dvanáct.

Ve Francii stoupla za poslední den bilance obětí koronaviru o 112 mrtvých, celkem nákaze podlehlo 562 lidí. Potvrzených případů nákazy nemocí COVID-19 je 14 459, informovalo ministerstvo zdravotnictví.

Německé úřady zvažují další opatření

Počet prokázaných případů nákazy koronavirem v Německu podle agentury DPA překročil dvacet tisíc a vyšplhal se na zhruba 21 600. Mrtvých je přes sedmdesát.

„Opatření v Německu se zatím neosvědčila tak, jak se čekalo,“ konstatoval tamní zpravodaj ČT Martin Jonáš. „Úřady zvažují další omezující opatření. Rozhodnout by se mělo o víkendu, patrně na nedělní videokonferenci zemských premiérů s kancléřkou Angelou Merkelovou,“ dodal zpravodaj ČT.

Další opatření už přijal Berlín. Podle webu týdeníku Die Zeit zakáže město od neděle shlukování víc než deseti osob. Zavře také všechny restaurace, které budou moci nadále nabízet jídlo jen s sebou.

Ve Švýcarsku přibylo za jeden den 1273 nových případů nákazy koronavirem, bilance se zvedla o čtvrtinu a jde o zatím nejvyšší nárůst od začátku epidemie. Celkem je infikovaných 6113, 56 lidí zemřelo. Informoval o tom Spolkový zdravotnický úřad (BAG). Nejvážnější situace je v kantonu Ticino, který hraničí s Itálií.

Ve Velké Británii zemřelo 233 lidí nakažených koronavirem, za poslední den se počet obětí zvýšil o více než pět desítek. Informoval o tom britský státní zdravotnický systém NHS. Podle BBC uzavřel NHS se soukromými zdravotnickými zařízeními dohodu o spolupráci, podle které dají soukromá zařízení po dobu pandemie v podstatě veškeré své kapacity k dispozici státnímu systému, a to za cenu nákladů, tedy bez nároku na výdělek.

Slovensko má testy na týden

Slovensko zaznamenalo podle nového premiéra Igora Matoviče dalších 41 potvrzených případů infikovaných koronavirem. V zemi jde o nejvyšší nárůst během jednoho dne. Země nyní eviduje 178 nakažených, nikdo nezemřel. Nová opatření proti šíření infekce projedná kabinet v pondělí.

Slovenská média už dříve informovala, že země v přepočtu na obyvatele uskutečňuje výrazně méně testů na koronavirus než například Česko či Rakousko. Z vyjádření ministra zdravotnictví Marka Krajčího nyní vyplynulo, že stát má zásobu testovacích sad jen na zhruba týden. Krajčí podle tamních médií řekl, že pětimilionové Slovensko disponuje zhruba třemi tisíci testovacími sadami. Jen během soboty bylo přitom testováno na koronavirus přes čtyři sta vzorků.

Nizozemsko eviduje 3631 nakažených a 136 smrtelných případů nemoci COVID-19. Od pátku se prokázala u dalších 637 lidí a dalších 30 infikovaných v zemi zemřelo. Vláda také nově oznámila nasazení armády kvůli transportu pacientů z nejhůře zasaženého Brabantska na jihu země, kde jsou nemocnice pod obzvláště velkým tlakem.

Ve Finsku mají první oběť koronaviru. Podle úřadů zemřel starší pacient v Helsinkách. Případů nákazy je v zemi nyní 521, o 71 více než v pátek. Malta uzavřela svůj vzdušný prostor. Téměř půl milionu tamních obyvatel tak bude v izolaci. Země nyní registruje 73 lidí s nemocí COVID-19, kterou koronavirus způsobuje.

Kyjev zastavil MHD

V ukrajinské metropoli Kyjevě zastavují s platností od neděle veškerou městskou hromadnou dopravu, dosud bylo zastaveno jen metro. Povoleno bude pouze zásobování a fungování záchranných služeb. Na Ukrajině je 41 nakažených, čtyři lidé zemřeli.

Rumunsko uzavře hranice pro většinu cizinců a omezí i možnost pohybu svých občanů uvnitř země. Opatření začne platit v neděli večer. Kromě naléhavých případů bude platit také noční zákaz vycházení, zavřená zůstaně většina obchodů v nákupních cetrech. Bohoslužby v kostelech se mohou napříště konat pouze bez věřících. Křtů, svateb a smutečních slavností se může účastnit nanejvýš osm lidí.

Šíření nákazy v Rumunsku se podle DPA zrychluje. Počet infikovaných vzrostl na 367, což je o 59 případů více než o den dříve. Z nakažených se dosud 52 osob uzdravilo a 14 jich leží na jednotkách intenzivní péče. 

Počet Rusů nakažených koronavirem se za posledních 24 hodin zvýšil o dalších padesát a přesáhl tři stovky. Jedna žena nemoci COVID-19 podlehla. Největším centrem nákazy je Moskva a její okolí, nové případy ohlásil i Petrohrad.

Státem kontrolovaná ruská média se snaží mírnit obavy obyvatel z nekontrolovaného šíření nákazy, spíš než informace o nových nakažených média publikují zprávy o propuštěných z nemocnic, o práci na vývoji nových účinných léků, o připravenosti nemocnic a rozšiřující se výrobě roušek a respirátorů. Nemálo Rusů podle novinářů o oficiálních statistikách pochybuje.

Japonsko chce uvolnit některá omezení

V pevninské Číně, tedy bez Hongkongu a Macaa, se koronavirus od konce loňského roku celkem potvrdil u 81 008 lidí. V pátek tam evidovali dalších 41 potvrzených případů nákazy. Počet obětí nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, se v pevninské Číně v pátek zvýšil o sedm na 3255. Všechna nová úmrtí jsou hlášena z provincie Chu-pej, odkud se virus rozšířil do světa.

V Japonsku v pátek podle agentury Kjódó překročil počet nakažených koronavirem tisícovku. Přibylo 54 nových případů, celkový počet tak dosáhl 1012. Do bilance nicméně nejsou započítány případy z luxusní výletní lodi, která minulý měsíc kotvila v karanténě nedaleko metropole Tokia. Po jejich započtení dosáhl počet nakažených 1724. Počet úmrtí v Japonsku se v pátek zvýšil o tři na 43.

Tokio se chystá zrušit některá společenská omezení namířená proti šíření nákazy, informovala agentura Reuters. Místní úřady oznámily, že nehodlají prodlužovat příkaz k zavření škol, učebny by se tak v zemi mohly otevřít již od dubna.

Jižní Korea za pátek zaznamenala 147 nových případů, zatímco ve čtvrtek to bylo pouze 87. Na vrcholu krize nicméně přírůstky v této zemi činily téměř tisícovku případů denně. Celkově nyní Jižní Korea registruje 8799 případů nákazy a 102 úmrtí.

Singapur oznámil první dvě úmrtí spojená s koronavirem, v zemi zatím bylo potvrzeno 385 případů nákazy. První úmrtí v důsledku koronaviru již potvrdila rovněž Paraguay, napsala agentura Reuters.

V Turecku nesmějí vycházet senioři a chronicky nemocní

V Turecku nesmějí od sobotní půlnoci vůbec vycházet lidé starší 65 let a chronicky nemocní. S odvoláním na tamního ministra vnitra to píše web rakouského deníku Der Standard. Země také zakazuje pikniky a ruší letecké spojení do 46 zemí. Už dříve Ankara zavřela školy či restaurace a přesunula sportovní akce. V zemi dosud na COVID-19 zemřelo devět lidí. 

V Íránu podlehlo koronaviru již 1556 lidí a 20 610 se jím nakazilo, ohlásily místní zdravotnické úřady. Počet mrtvých tak za den vystoupal o 123. Prezident Hasan Rúhání uvedl, že Írán „musí udělat vše nutné k tomu, aby se ekonomická produkce vrátila do normálu,“ prohlásil ve státní televizi Ruhání s tím, že by chtěl již za několik týdnů začít rušit mimořádná ochranná opatření namířená proti dalšímu šíření nákazy. Obvinil rovněž „kontrarevolucionáře“ ze spiknutí, jež má omezit ekonomický život v zemi.

Kuba se uzavře cizincům

Kuba od úterý kvůli koronaviru na jeden měsíc zakáže vstup návštěvníkům z ciziny do země. Vstup budou mít nadále povolen Kubánci a cizinci žijící na tomto karibském ostrově. Budou však muset projít dvoutýdenní karanténou. Zahraniční návštěvníci budou moci Kubu opustit, povolen zůstane rovněž zahraniční obchod. 

Kuba má podle údajů ministerstva zdravotnictví 21 potvrzených případů nákazy koronavirem, v deseti případech jde o cizince. Více než 700 lidí je kvůli podezření na nákazu hospitalizováno. Prvním případem úmrtí potvrzeným na Kubě se tento týden stal jedenašedesátiletý italský turista, napsala agentura Reuters.

Další latinskoamerické státy vyhlásily zákaz vycházení. Jde o Kolumbii (na 19 dní), Bolívii (na 14 dní) a Guatemalu (8 dní). Již dříve zavedla toto opatření i Argentina. První oběti nákazy zaznamenaly Chile a Portoriko. Bolivijský nejvyšší volební soud také oznámil, že odkládá prezidentské volby plánované na 3. května. Náhradní datum zatím nestanovil.

Zatím čtyři americké státy nařídily uzavření většiny obchodů a vyzvaly Američany, aby s výjimkou naléhavých případů zůstali doma. Ke státům Kalifornie, New York, Illinois a Connecticut se podle agentury AP připojí i New Jersey. Ve všech pěti státech dohromady žije 84 milionů lidí. Virem se dosud v USA nakazilo přes devatenáct tisíc lidí, víc než 270 jich zemřelo.

Gruzie s okamžitou platností zavedla na území celého státu stav nouze. Ke stejnému kroku přikročil středoasijský Kyrgyzstán. V Kyrgyzstánu je evidováno dvanáct nemocných, v Gruzii 44. Úmrtí si údajně dosud v těchto zemích nákaza nevyžádala.

Obavy o Afriku

V Africe začínají narůstat obavy z možných dopadů epidemie. Většina států tam nemá příliš vyspělý zdravotnický systém a i za normálních okolností trpí nedostatkem zdravotnických pomůcek. Podle agentury AFP kontinent zaznamenal zatím přes tisíc případů nákazy. První oběti nemoci COVID-19 ohlásila Burkina Faso či ostrov Mauricius. Eritrea a Angola poprvé zaznamenaly nakažené na svém území.

Řada afrických států přistoupila k preventivním opatřením. Převážně muslimský Senegal zakázal páteční modlitby, Egypt oznámil, že na dva měsíce uzavře veškeré mešity a kostely. Nigérie bohoslužby omezila. Keňa, která zatím neregistruje žádného nakaženého, se od pondělí rozhodla uzavřít bary a omezí také počet lidí, kteří mohou být naráz v supermarketech. Mozambik a Malawi uzavřely všechny školy v zemi.

V Alžírsku byly zrušeny domácí i mezinárodní lety, zavřeny mešity, kavárny a polovině státních zaměstnanců bylo nařízeno zůstat doma. Mezinárodně uznávaná vláda sousední Libye nařídila noční zákaz vycházení. Již dříve tento týden tak učinil kabinet polního maršála Chalífy Haftara, který ovládá východ Libye a s vládou v Tripolisu vede ozbrojený boj.