Před 30 lety Gorbačov vítal v Moskvě Havla. Sovětští vojáci pak začali opouštět Československo

Události: Havlova návštěva Moskvy před 30 lety spustila odchod Sovětů z Československa (zdroj: ČT24)

Necelý týden po cestě do Spojených států zamířil před třiceti lety prezident Václav Havel rovnou do Moskvy. Sovětský svaz tehdy vyslovil politování nad okupací Československa vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968. Ministři zahraničí obou zemí následně podepsali dohodu o odchodu sovětských vojáků.

Podobně jako ve Spojených státech i v Moskvě vítaly v únoru roku 1990 Václava Havla davy krajanů, kteří tam pracovali. Nový prezident přiletěl do Sovětského svazu napravit vztahy se zemí, která Československo v době totality hospodářsky ale i vojensky ovládala.

S tehdejším vůdcem SSSR Michailem Gorbačovem podepsal deklaraci, která měla za touto minulostí udělat tlustou čáru. Šéfové diplomacií pak podepsali i dohodu, která de facto ukončila okupaci Československa sovětskými vojsky. „Ten den považuji za neobyčejně úspěšný,“ prohlásil Havel.

Ještě ten den začaly první sovětské jednotky opouštět republiku. V Československu se nacházelo přes 73 tisíc sovětských vojáků a zhruba 40 tisíc jejich rodinných příslušníků. Sovětské jednotky postupně odjížděly ve třech vlnách.

Poslední voják odletěl koncem června roku 1991 se slovy, že okupace Československa byla chyba. „Je to něco, čemu bychom před dvěma lety asi těžko věřili. Šlo to rychle,“ poznamenal tehdy předseda parlamentní komise pro odsun sovětských vojsk Michael Kocáb.

Pobyt sovětských vojsk, který měl být podle komunistů dočasný, tak skončil skoro po 23 letech.