Čína za deset dní postavila nemocnici ve Wu-chanu. Letadlo s Čechy přistálo v Marseille

Filipíny oznámily první úmrtí v důsledku nového koronaviru mimo Čínu. Obětí je podle tamního ministerstva zdravotnictví 44letý muž pocházející z Wu-chanu, centra nákazy. Celkově si už tedy koronavirus vyžádal 305 obětí, nakažených je přes 14 tisíc. Číňané v neděli dokončili stavbu nové nemocnice ve Wu-chanu, trvala deset dní. Epidemie infekce se již rozšířila do nejméně 25 zemí, které podnikají vlastní opatření proti dalšímu šíření nákazy a evakuují své občany z Číny. Na cestě do tuzemska je i pětice Čechů.

Filipíny nákazu potvrdily také u mužovy osmatřicetileté partnerky, jež rovněž pochází z Wu-chanu. Žena se v současnosti nachází v izolaci v nemocici ve filipínském hlavním městě Manile. Podle agentury DPA oba přicestovali na ostrovy 21. ledna.

„Jde o první potvrzené úmrtí mimo Čínu. Musíme ale pamatovat na to, že nejde o místní případ a pacient pochází z epicentra nákazy,“ komentuje filipínský zástupce Světové zdravotnické organizace Rabindra Abeyasinghe.

V neděli také Německo potvrdilo koronavirus u dvou pasažérů, kteří se v sobotu vrátili z Číny armádním speciálem. Počet nakažených se tedy v sousední zemi zvýšil na deset. „Dotyčné osoby tento nález přijaly vyrovnaně a byly izolovány,“ informovaly německé úřady.

Mimo Čínu bylo dosud identifikováno zhruba 150 nakažených. Země, odkud se koronavirus šíří, hlásí přes 14 tisíc případů nákazy a přes tři stovky úmrtí. Čínské město Wen-čou omezilo pohyb svým devíti milionům obyvatel. Lidé nemají vycházet ven a silně omezena byla také automobilová doprava ve městě.

Podle informací čínského Lidového deníku už skončily stavební práce na nové nemocnici ve Wu-chanu se zhruba tisícovkou lůžek. První pacienty by zařízení mělo začít ošetřovat v pondělí. Stavba nemocnice začala před deseti dny, úřady ji přitom původně chtěly dokončit za šest dní. Taková rychlost by překonala rekord, který stanovila nemocnice postavená v Pekingu při epidemii SARS z roku 2003.

Tu současná epidemie počtem nemocných už překonala, úmrtnost v důsledku nového koronaviru je ale výrazně menší než u SARS. WHO kvůli šíření nákazy vyhlásila stav globální zdravotní nouze.

Pětice Čechů přistála v Marseille, do Prahy pokračuje přes Brusel

Ve francouzském speciálu odletělo z Wu-chanu pět Čechů, kteří požádali o evakuaci. Na palubě letadla by měli být také dva slovenští občané. 

„V neděli 2. února 2020 po 02:00 SEČ odstartoval z čínského Wu-chanu francouzský speciál, na jehož palubě je také pět osob z České republiky,“ oznámilo v tiskové zprávě české ministerstvo zahraničí. Letadlo přistálo u Marseille v půl třetí odpoledne.

Češi budou pokračovat do Bruselu, kde přesednou na český speciál, který pro ně vyslala česká vláda. „Po dohodě se slovenskou vládou jsme nabídli v českém speciálu z Bruselu také dvě místa pro slovenské občany,“ doplňuje šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD). V Praze by měli dosednout kolem nedělní jednadvacáté hodiny.

Po příletu do Prahy si české občany vyzvedne pražská záchranná služba a odveze je do Nemocnice na Bulovce. Pro slovenské občany si přijedou lékaři ze Slovenska.

„To, že se vrací, znamená, že prošli výstupním screeningem a byli vpuštěni na palubu. Na palubě letadla, které pro ně poletí, bude lékař, který provede epidemiologické šetření,“ přibližuje opatření hlavní hygienička Eva Gottvaldová s tím, že české úřady se snaží minimalizovat rizika. Pro vyhlášení stavu nouze podle ní zatím v Česku není důvod.

Země přerušují letecká spojení s Čínou

Epidemie infekce se již rozšířila do nejméně 25 zemí, které podnikají vlastní opatření proti dalšímu šíření nákazy a evakuují své občany z Číny. Letadlo vyslal například Kazachstán, který z Wu-chanu repatrioval 83 svých lidí, ale také občany z Kyrgyzstánu, Běloruska či Arménie.

Deset studentů evakuovala také Saúdská Arábie. Její státní aerolinky a rovněž aerolinky Ománu také od neděle ruší lety do Číny. Bezmála šedesátku studentů z Wu-chanu zpět do vlasti přivezla Barma.

Nový Zéland oznámil, že od pondělí přestane vpouštět do země všechny cizince cestující z Číny. Pro své občany také ostrovní stát zvýšil varování před cestami do Číny na nejvyšší stupeň, konstatovala premiérka Jacinda Ardernová.

Jižní Korea od úterý zakáže vstup cizincům, kteří navštívili čínskou provincii Chu-pej, jež je epicentrem nákazy. Země dosud potvrdila 15 případů onemocnění koronavirem.

Lety z Číny a do Číny od středy dočasně zastaví Indonésie, která také přestane udílet víza čínským občanům. Indonésie také v neděli evakuovala 238 svých občanů přímo z Wu-chanu, několik Indonésanů ale čínské úřady ze země nepustily, protože vykazovali příznaky onemocnění.