Lidí nakažených koronavirem už je téměř 10 tisíc. WHO vyhlásila globální stav zdravotní nouze

Sestřih brífinku po zasedání krizového štábu WHO (zdroj: ČT24)

Světová zdravotnická organizace (WHO) po zasedání krizového štábu vyhlásila v souvislosti s šířením nového typu koronaviru globální stav zdravotní nouze. Epidemii podlehlo v Číně 213 lidí, počet nakažených vystoupil na zhruba 9700. Koronavirus se objevil už ve dvaadvaceti zemích světa.

Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus zdůraznil, že vyhlášení stavu zdravotní nouze není výrazem nedůvěry vůči Číně, její snahy naopak ocenil.

WHO vyzvala k podpoře zemí se slabšími zdravotními systémy. Státy by měly svá opatření podle něj přijímat na základě důkazů a být při jejich uplatňování konzistentní. „Nevíme, jaké škody by mohl tento virus napáchat v zemích se slabším systémem zdravotnictví. Je třeba jednat, abychom zemím pomohli se na takovou možnost připravit,“ vysvětlil Ghebreyesus důvod, proč se světová organizace rozhodla stav zdravotní nouze vyhlásit.

Státy by měly svá opatření podle šéfa WHO přijímat na základě důkazů a být při jejich uplatňování konzistentní. „Jediný způsob, jak tuto epidemii porazit, je spolupráce všech zemí v duchu solidarity,“ řekl. Podle světové organizace je třeba také urychlit vývoj vakcín, léků i diagnostiky a bojovat proti šíření fám i dezinformací.

Podle náměstka českého ministra zdravotnictví Romana Prymuly se WHO obává, že pokud dojde k přenosu do zemí, kde neexistuje taková infrastruktura jako v Číně, šíření viru může být ještě dramatičtější. K vyhlášení stavu nouze prý přispěl i fakt, že nemoc je přenositelná z člověka na člověka. „Je alarmující, že i přes opatření je šíření v Číně skutečně explozivní a křivka je exponenciální,“ doplňuje Prymula.

Počet lidí nakažených novým koronavirem podle dostupných informací do čtvrtka stoupl na zhruba 9700, nově nakažených jsou tedy oproti předešlým datům téměř dva tisíce lidí. Svým rozsahem tak současná epidemie vyrovnala tu, kterou před 17 lety způsobil virus SARS. V Číně, kde se nachází epicentrum nákazy, dosud nemoci způsobené koronavirem podlehlo 213 lidí.

Již 204 lidí na nemoc zemřelo v provincii Chu-pej, která je centrem epidemie. V této části Číny je také téměř šest tisíc nakažených. Podle čínské národní zdravotnické komise se za sedm dní podařilo vyléčit a propustit z nemocnice 596 osob.

Co je stav zdravotní nouze?

WHO popisuje stav zdravotní nouze jako „mimořádnou událost“, která představuje nebezpečí pro další země a vyžaduje koordinovaný mezinárodní zásah. Organizace vydává dočasná doporučení, která sice nejsou pro státy závazná, v případě jejich uplatnění mohou ale mít výrazné dopady v odvětvích, jako je cestovní ruch či mezinárodní obchod.

Omezení cestovního ruchu v této chvíli ale WHO nenavrhuje.

Ve své historii jej agentura vyhlásila jen pětkrát, naposledy loni v červenci kvůli epidemii eboly v Kongu. Podle Reuters o takovém opatření rozhoduje organizace obezřetně, protože může znamenat značné omezení pro země, kde se nemoc vyskytuje, v podobě dopravních nebo obchodních restrikcí s následným dopadem na ekonomiku.

Nový virus, označovaný jako 2019-nCoV, podle lékařů vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečku, kašel, problémy s dýcháním). Pouze u některých pacientů vede k rozvoji virového zápalu plic, který může vyústit až v selhání dýchání.

Ghebreyesus uvedl, že nákaza se dosud z Číny rozšířila do 18 zemí, kde je nyní 98 případů. Podle aktuálních informací médií konečný výčet zahrnuje už 21 států i s Čínou. První nakažené pozdě večer jako čtvrtá evropská země oznámila Itálie.

Krizový štáb WHO se sešel už dvakrát minulý týden, tehdy ale k vyhlášení stavu nouze nepřistoupil. Podle ředitele krizových programů WHO Michaela Ryana bylo další zasedání reakcí na rychle rostoucí počet nově nakažených a na zprávy o přenosu viru z člověka na člověka mimo území Číny.

„Nacházíme se v klíčovém okamžiku této události. Věříme, že šíření (nemoci) by stále ještě mohlo být přerušeno,“ prohlásil dříve Ryan. Také uvedl, že WHO je„ohromena“ opatřeními, která Čína přijala v boji s novou nákazou. Čínské úřady se podle něj soustředily na zastavení jejího šíření.