Nový virus se v Asii přenáší i mezi lidmi. Prvního nakaženého hlásí Spojené státy

Události: Nový koronavirus se přenáší z člověka na člověka (zdroj: ČT24)

Dosud málo prozkoumaný koronavirus, který se nedávno objevil v čínském městě Wu-chan, se může šířit z člověka na člověka. Oznámily to čínské úřady, podle nichž na tuto infekci zemřelo v zemi už šest lidí. Světová zdravotnická organizace (WHO) varuje, že se virus v příštích dnech pravděpodobně rozšíří do dalších částí Číny i do jiných zemí. První potvrzený případ už hlásí Spojené státy. České úřady radí lidem mířícím do Wu-chanu používat ústní roušky.

Podle čínských úřadů byl přenos koronaviru z člověka na člověka potvrzen u dvou pacientů v jihočínské provincii Kuang-tung. Zmíněným virem se infikovalo také patnáct zdravotníků.

„Informace o nově nahlášených infekcích naznačují, že může docházet k omezeným přenosům nákazy mezi lidmi,“ uvedl v e-mailovém prohlášení šéf WHO pro oblast západního Pacifiku Takeši Kasai.

Pacient v USA přiletěl z Číny

Počet potvrzených případů infekce vzrostl od pondělí o více než 70 na 291. Většina z nich (270) byla zaznamenána v provincii Chu-pej v centrální Číně, kde se nachází jedenáctimilionové město Wu-chan. Tam se loni v prosinci nákaza objevila poprvé. Podle zprávy agentury Reuters odvolávající se na starostu Wu-chanu je zatím šest mrtvých.

Případy nákazy už ale hlásí také metropole Peking, finanční centrum Šanghaj a provincie Kuang-tung a Če-ťiang. Prvního nakaženého registrují už i ve Spojených státech. Koronavirus byl diagnostikován v Seattlu u člověka, který přiletěl z Wu-chanu.

Kromě Číny se nákaza potvrdila také ve dvou případech v Thajsku a po jednom v Japonsku a v Jižní Koreji. V úterý se k těmto zemím připojil i Tchaj-wan. Ve všech případech se jedná o lidi, kteří předtím byli ve Wu-chanu.

Letiště kontrolují cestující z Wu-chanu

Podle vědců z britského Centra pro analýzu globálních infekčních nemocí při Královské univerzitě v Londýně je virem ve skutečnosti nakaženo více než 1700 lidí, podle profesora Gabriela Leunga z Hongkongské univerzity je nakažených zhruba 1300. Letiště v Austrálii, Singapuru, Hongkongu, Tchaj-wanu i Japonsku zintenzivnily kontroly osob přilétajících z Wu-chanu, stejné opatření oznámila i některá letiště ve Spojených státech. 

„V nadcházejících dnech můžeme očekávat více případů v dalších částech Číny a možná i v dalších zemích,“ potvrzuje předpovědi mluvčí Světové zdravotnické organizace Tarik Jašarević.

WHO by mohla na středeční schůzce rozhodnout, že vydá celosvětově závazná pravidla zacílená na zamezení dalšího šíření nákazy, včetně vyhlašování karantény, uzavírání hranic nebo omezení mezinárodního cestovního ruchu.

Používejte roušky, radí české ministerstvo zahraničí

České ministerstvo zahraničí doporučuje při cestě do Wu-chanu preventivní používání ústních roušek. Turisté by se také měli vyvarovat míst s velkou hustotou lidí. Ministerstvo se obává, že by se kvůli nadcházejícím svátkům v Číně mohl virus dostat do dalších zemí, včetně Česka.

Ministerstvo zdravotnictví ale sdělilo, že pravděpodobnost zavlečení nového koronaviru do Evropské unie je zatím nízká. Neplánuje proto nyní mimořádná opatření, jako třeba kontroly leteckých pasažérů. „Vzhledem k tomu, že ČR nemá přímé letecké spojení s městem Wu-chan, které je ohniskem nákazy, tak v současné době nejsou zvažována opatření typu příletového screeningu u leteckých pasažérů,“ sdělila Renata Povolná z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví.

Český Státní zdravotní ústav v pondělí na svém webu sdělil, že podle Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí je vzhledem k menší dopravě mezi evropskými státy a Wu-chanem jen malá pravděpodobnost přenosu nákazy do zemí Evropské unie. I pro Evropany cestující do Wu-chanu je podle střediska pravděpodobnost onemocnění novým koronavirem malá.

Vir se začal šířit z čínského trhu s jídlem

Původ viru označovaného jako 2019-nCoV zatím není známý, podle Světové zdravotnické organizace se ale zřejmě na člověka přenesl z nakažených zvířat. Někteří z prvních pacientů pracovali nebo nakupovali na stejném trhu ve Wu-chanu, kde se prodávaly ryby, mořské plody a další živočišné produkty.

Obavy z šíření nového typu koronaviru vyvolávají vzpomínky na epidemii SARS (z anglického Severe Acute Respiratory Syndrome, česky těžký akutní respirační syndrom), která v letech 2002–2003 postihla jižní Čínu. Chorobě tehdy v několika zemích a oblastech podlehlo přes sedm set lidí.

Na čínských sociálních sítích kolují fotografie lidí, kteří stojí frontu na obličejové masky, jimiž se chtějí chránit před nebezpečnou infekcí, napsala agentura Reuters. 

Koronaviry mohou způsobit běžné nemoci, jako je nachlazení, ale také smrtící choroby typu SARS či MERS. Experti se domnívají, že nový virus není tak smrtící jako SARS, zároveň ale upozorňují, že se o jeho původu ví velmi málo. Mezi příznaky infekce patří dýchací potíže, horečka a kašel. 

Akcie v Číně i jinde v Asii padají

Kvůli obavám z šíření nového viru v úterý citelně oslabují akcie v Číně i dalších asijských zemích. Největší ztráty mají letecké společnosti a provozovatelé zábavních center, zájem je naopak o akcie farmaceutických společností.

Nový virus se objevil v době, kdy se Čína připravuje na oslavy příchodu nového lunárního roku. V době volna, které letos připadá na 24. až 31. ledna, se tak po celé zemi budou přesouvat miliony lidí. „Největším důvodem k obavám je to, že přesunem obrovského počtu lidí během svátků se může nemoc rozšířit,“ upozornil šéf společnosti Ample Finance v Hongkongu Alex Wong. „Výprodej začal u akcií, které mají souvislost s cestováním, a teď se to šíří,“ citovala ho agentura Reuters.  

Čínské rezervační platformy, jako Trip.com či Fliggy spadající po skupinu Alibaba Group, nabízí možnost bezplatně zrušit rezervaci cesty do Wu-chanu, kde se nákaza objevila poprvé. Další společnosti, mimo jiné i Meituan Dianping či Qunar.com, v obdobných prohlášeních uvedly, že cestu budou moci bezplatně zrušit i zákazníci, kteří skončili v karanténě anebo jim byl koronavirus diagnostikován.

Někteří lidé oslovení agenturou Reuters, kteří se původně plánovali vydat o svátcích na cestu, nenechávají nic náhodě. Čang Sin-jüan se například s manželem chystala na thajský ostrov Pchúket. Letenky ale v pondělí zrušili. „Tři naši přátelé cestu také zrušili. O svátcích zůstaneme doma,“ uvedla Čang. „Mám strach, protože si dobře pamatuju (epidemii) SARS,“ uvedla. 

Další žena, která o zrušení cestovních plánů s Reuters mluvila, si přála být jmenována pouze jako Čao. Pracuje v městě Š'-ťia-čuang na severu Číny a kvůli obavám z onemocnění se rozloučila cestou do jižní provincie Kuang-tung. „Vysokorychlostní vlak z Š'-ťia-čuangu do Kuang-tungu má přestup ve Wu-chanu, kde musí člověk čekat 42 minut. To nehodlám riskovat,“ konstatovala.