Konečně, hlásí vědci: Máme stoprocentně účinnou vakcínu proti ebole

Vědci hlásí první úspěšně testovanou vakcínu na obávaný virus ebola. Přípravek firem Merck a NewLink Genetics prokázal stoprocentní účinnost a podle expertů se tak může začít ihned používat. Přípravek VSV-ZEBOV se testoval v Guineji na více než 4000 osobách, které přišly do blízkého kontaktu s nakaženými pacienty.

Testy, o nichž informoval odborný časopis Lancet, ukázaly stoprocentní úspěšnost deset dnů po aplikaci. "Účinná očkovací látka proti viru eboly je nyní k dispozici v celosvětovém měřítku," sdělila Světová zdravotnická organizace (WHO). Provedení klinických testů umožnila široká mezinárodní spolupráce mezi WHO a odborníky z Norska, Francie, Švýcarska, Spojených států, Británie a Guineje.

Vakcína VSV-ZEBOV byla jednou ze dvou testovaných látek. Druhou je očkovací látka vyvinutá britskou firmou GSK a americkým institutem pro alergie a infekční nemoci. Testuje se nyní v Libérii. "Poprvé zde máme naději, že získáme prostředek, který ochrání životy a přeruší nákazu," řekl Bertrand Draguez z organizace Lékaři bez hranic.

Vakcína VSV-ZEBOV byla jednou ze dvou testovaných látek. Druhou je očkovací látka vyvinutá britskou firmou GSK a americkým institutem pro alergie a infekční nemoci. Testuje se nyní v Libérii.

  • Ebolou se hlavně v Africe nakazilo od konce roku 2013 přes 27 tisíc lidí a podle WHO jich kolem 11 200 zemřelo.
  • Nemoc postihla hlavně Guineu, Sierru Leone a Libérii. Z těchto třech západoafrických zemích je 99 procent obětí epidemie.
  • Například Evropská unie uvolnila na vývoj a výrobu rychlých diagnostických testů a vakcín v přepočtu 7,8 miliardy korun.

V posledních měsících se testovalo hned několik látek s jediným cílem – nalézt lék na obávanou chorobu. Během epidemie se hodně mluvilo o ZMapp. Dva Američané a jeden Brit se po jeho podání vyléčili, liberijský doktor a španělský duchovní naopak zemřeli. Jeho účinky tak zůstávají nejasné.

Rychlé šíření nemoci mezi loňským srpnem a říjnem zmobilizovalo celý svět. Nové případy tehdy v Libérii přibývaly po stovkách týdně. Spojené státy do země vyslaly vojáky, aby pomohli vybudovat kliniky, zatímco vláda liberijské prezidentky Ellen Johnsonové-Sirleafové spustila masivní kampaň, aby zabránila dalšímu šíření nemoci.

I když nově nakažených v posledních měsících výrazně ubylo, nový případ během čtvrtka nahlásila Sierra Leone. Úřady tak preventivně sledují více než 500 lidí v místech, kde se virus už několik měsíců neobjevil. V karanténě skončily tři desítky pečovatelek, které se o něj staraly v místní nemocnici, když měl horečky, a také celá domovská obec zemřelého.

Úřady poukázaly na to, že v tomto případě byla závažně porušena pravidla přijatá v době, kdy Sierru Leone a sousední země sužovala od konce roku 2013 do letoška smrtící epidemie eboly. Především nebyla vyhlášena mimořádná situace a rodina a přátelé zemřelého pochovali bez speciálního postupu, který je vyžadován pro nakažené ebolou, aby se zabránilo šíření nemoci i po jejich úmrtí.

Počet nakažených mimo západní Afriku se prakticky zastavil. Ještě před několika měsíci ale jednotlivci ebolu zanesli i do západních států. Obávané celosvětové epidemii nicméně přísný postup zdravotníků zabránil.

Preventivní opatření
Zdroj: ČTK/AP

Česku se ebola vyhnula, vědci se ale činili

Nákazu krvácivou horečkou prošetřovalo také Česko. První ze tří pacientů s podezřením na ebolu skončil před šesti měsíci ve specializovaném bioboxu na pražské Bulovce. V ostrém provozu prověřili tehdy lékaři to, co do té doby jen cvičili. Do biovaku a stanu přenášeli českého podnikatele, který si po návratu z Libérie začal stěžovat na horečky. Péči o infekčního pacienta přesto zdravotníci z Bulovky dál trénují, a to minimálně jednou měsíčně.

Dílčí úspěchy v boji proti viru zaznamenali i čeští vědci. Spolupracují s italskými a německými kolegy na testu, který umožní v těle odhalit nákazu ebolou do třiceti minut. Může tak v budoucnu nahradit složité laboratorní testy. Na výzkum a vývoj detekčního testu získala Mendelova univerzita v Brně dotaci přes 6,5 milionu korun. Nová metoda by měla být k dispozici v průběhu podzimu.

Nová naděje v boji proti ebole
  • Je jednou z nejobávanějších chorob na světě; Světová zdravotnická organizace zahrnuje její virus do čtvrté (tedy nejvyšší) rizikové skupiny patogenů. Infekce z této skupiny představují pro člověka extrémní nebezpečí a jsou lehce přenosné. Pro většinu zástupců této skupiny také platí, že zatím není k dispozici efektivní léčba nebo bezpečná prevence.