Experimentální lék na ebolu prozatím došel. Co je ZMapp?

Washington – Britští vědci spočítali, že ebola se do dvou týdnů může objevit po Španělsku a USA i ve Francii a Británii. Smrtící virus má na svědomí tisíce obětí a tolik potřebný lék zatím chybí. Došla i experimentální vakcína ZMapp, která zřejmě v Americe pomohla dvěma nakaženým. Výroba jedné dávky trvá přibližně šest měsíců. Vědci a výrobci léků tak bojují s časem.

Horizont: Jak se vyrábí lék proti ebole? (zdroj: ČT24)

Na ebolu zemřelo přes tři tisíce lidí. Zákeřná choroba už nestraší jen Afriku – pronikla i do Spojených států a Evropy. Naděje tisíců lidí se nyní upírají k experimentálnímu léku ZMapp, který pochází z laboratoří v americkém Kentucky. „Právě teď vyrábíme další dávky. Nebudou ale asi připraveny dřív než za měsíc a půl či dva měsíce,“ konstatoval lékař Anthony Fauci. 

Vakcína byla objevena teprve před rokem. Vyzkoušeli ji lékaři, kteří se sami ebolou v Africe nakazili. Kvůli složité výrobě ale pro další nemocné není. „K dispozici teď není žádný ZMapp. Jde o experimentální vakcínu, kterou jsme užili pro několik pacientů ve Spojených státech. Jsou sice i další experimentální léky, ale ještě nejsou ověřené,“ upozornil Fauci. 

Na výrobu protilátek se v laboratořích používají rostliny tabáku. Účinných protilátek produkují víc než laboratorní krysy, reagují ovšem mnohem pomaleji. Proces výroby léku se proto vleče. „Když rostlině začnou žloutnout listy, znamená to, že se nakazila infekcí a vědci je mohou začít sbírat,“ popsal průběh doktor Charles Arntzen z Arizonské státní univerzity.

Výroba ZMapp
Zdroj: ČT24/ČT24/Getty Imges


Dodatečné finance už situaci zachránit nemusí

Svět má z epidemie eboly strach. Kritiku si za současnou situaci vysloužila i americká vláda. Jen loni seškrtala z rozpočtu na výzkum infekčních chorob přes 13 milionů dolarů a z rozpočtu zdravotnictví dokonce 5 %. Výrobci vakcíny ZMapp teď rychle vláda poslala přes 25 milionů – podle kritiků ale příliš pozdě. 

Spojené státy zvažují zavedení vstupních kontrol na letištích. „Ebola je velice nebezpečná choroba, schopná infikovat lidi, se kterými překonává hranice, což musíme brát velmi vážně. I když jsme viděli velký zájem ze strany mezinárodního společenství, ostatní země nepostupují tak razantně, jak by měly. Teď musí přispět každý a konat rychle, abychom nemoc dostali pod kontrolu. Země, které si myslí, že mohou jen čekat a nechat vše na Spojených státech, způsobí, že postup bude méně účinný, pomalejší a lidé kvůli tomu budou umírat. Zároveň to umožní, že bude hrozit rozšíření nemoci do dalších částí západní Afriky. Proto budu tlačit na prezidenty a vlády ostatních zemí světa, abychom si byli jistí, že skutečně dělají vše, co je v jejich silách,“ prohlásil šéf Bílého domu Barack Obama. 

První případ eboly ohlásilo před pár dny i Španělsko. Onemocněla zdravotní sestra, která léčila nakaženého misionáře. Evropská komise vyzvala španělskou vládu, aby poskytla „objasnění“ situace ohledně eboly v zemi a rovněž kroků, které přijala, aby se nákaza dále nešířila. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) v Evropě nejspíš přibydou další nákazy ebolou, kontinent je ale na zvládnutí onemocnění dobře připraven. 

Podle informací WHO dosáhl k 1. říjnu počet obětí eboly 3 439 z celkem 7 492 zaznamenaných případů nákazy. Ebola se poprvé objevila v březnu v Guineji a od té doby se rozšířila do sousední Libérie a Sierry Leone. Případy se objevily i v Nigérii a Senegalu. Jde o nejhorší epidemii této nemoci od roku 1976, kdy byl virus eboly identifikován.