Nemocní ve Wu-chanu čekají dny, některé rovnou odepisují, popisuje zpravodajka ČT

Zpravodajka v Číně Šámalová o koronavirové epidemii (zdroj: ČT24)

Nemocní ve Wu-chanu obcházejí přeplněné nemocnice i několik dní. Lidé si stěžují, že některé jejich příbuzné tamní personál rovnou odepisuje s tím, že stejně nepřežijí. Rychlejší pomoc blokuje složitá byrokracie při schvalování testů na koronavirus i nedostatek pomůcek. Tak popisuje situaci v centru epidemie zpravodajka ČT v Asii Barbora Šámalová, která dění sleduje z Hongkongu.

Lidé z Wu-chanu na sociálních sítí píší, že situace je kritická. Vláda zprávy většinou rychle maže, ale něco ven proniká. „Někteří lidé mluví o tom, že s rodinnými příslušníky s horečkou a dalšími příznaky několik dnů obcházejí nemocnice, kde je kvůli nedostatku lůžek odmítají. Snaží se dostat na čekací listiny, ale jsou tam dlouhé fronty,“ líčí Šámalová.

Dodává, že bez pozitivního testu na koronavirus nemá nikdo nárok na bezplatnou léčbu. Jenže testování je problematické. Donedávna se vzorky musely posílat až do Pekingu, takže proces potvrzení zabral pět dnů. Mimo jiné proto trvalo tak dlouho, než se ukázalo, kolik nakažených ve městě je.

Nemocnice ve Wu-chanu už testy údajně dostaly, ale není jich dost. Jejich použití navíc musí projít schválením na úrovni nemocnice, čtvrti a města, což trvá. „Někteří lidé si stěžují, že nemohou své příbuzné na čekací listiny dostat, protože je zdravotníci už předem odepisují s tím, že to jsou ztracené případy, které nejspíš nepůjde zachránit, že to prostě nepřežijí,“ vysvětluje zpravodajka.

Tisíce zbytečných rukou

Čínská vláda poslala do Wu-chanu na šest tisíc převážně vojenských zdravotníků, kteří však z velké části zůstávají mimo službu. „Přestože personál už tam dorazil, nemůže se ujmout služby a pomoci zdravotníkům v akci, protože nemá ochranné prostředky. To je momentálně největší slabina, která zpomaluje snahy o zastavení epidemie,“ popisuje Šámalová.

Dodává, že vláda přes nedostatek lidí i materiálu nepovoluje charitativním nebo neziskovým organizacím, aby do provincie Chu-pej vysílaly své týmy.

Dalším problémem je, že ve městě nefunguje hromadná doprava ani sdílená auta. Mnozí lidé se tak nemohou do nemocnice ani dostat.

Hongkongská nabídka

Kvůli tomuto stavu přijala vláda Hongkongu poměrně tvrdá opatření na kontrolu pohybu se zbytkem Číny. Počínaje půlnocí ruší veškerou železniční a lodní dopravu a domluvila se s Pekingem, že pozastaví vydávání víz pro jednotlivce cestující z Číny do Hongkongu.

Vláda poloautonomní oblasti zároveň oznámila, že poskytne léčbu zdarma všem nemocným koronavirem včetně lidí z Číny, kteří nemají v Hongkongu trvalý pobyt. „Nemocnice se teď obávají, že nabídka léčby zdarma podpoří zájem o Hongkong a že by mohla vést k náporu Číňanů na tamní nemocnice,“ říká Šámalová.

Už déle totiž platí zákaz vstupu pro obyvatele provincie Chu-pej, odkud se nákaza šíří. Jeden člověk však zalhal při vyplňování deklarace při příjezdu do města a zákaz tak obešel. Někteří Hongkonžané se obávají, že takových případů bude víc.