Pětice zemí chce po Íránu odškodnění a řádně vyšetřit sestřelení letadla

Důkladné a transparentní vyšetřování a také odškodné pro rodiny obětí požadují vlády pěti zemí, které přišly o své občany v letadle sestřeleném íránskými bezpečnostními silami nedaleko Teheránu. Ministři zahraničí Kanady, Ukrajiny, Velké Británie, Švédska a Afghánistánu vyzvali k nezávislému stíhání osob odpovědných za tragédii ukrajinského stroje.

Pád letadla nepřežil nikdo ze 176 lidí na palubě. Kromě Íránců mezi nimi bylo také 57 osob s kanadským občanstvím, 11 Ukrajinců, deset Švédů, čtyři Afghánci a tři Britové. Zástupci těchto pěti zemí se sešli v britské metropoli s cílem projednat postup vůči Íránu.

Ve společném prohlášení ministři vyzvali Teherán k zajištění „důkladného, nezávislého a transparentního vyšetřování otevřeného truchlícím národům“. Přivítali zároveň dosavadní íránské vystupování v této záležitosti. Teherán by ale podle nich měl přijmout „plnou zodpovědnost“ a vyplatit odškodné rodinám obětí.

Pětice zemí požaduje odškodnění po Íránu (zdroj: ČT24)

Ukrajinský civilní stroj směřující do Kyjeva minulý týden zasáhla raketa krátce po jeho startu z teheránského letiště. Írán nejdříve tvrdil, že spoj PS752 postihl technický problém, tři dny po havárii ale oznámil, že stroj sestřelily jeho revoluční gardy. Íránský prezident Hasan Rouhání slíbil, že pachatelé „neodpustitelného omylu“ budou potrestáni.

Kanadský premiér kritizuje Američany

Letadlo se zřítilo jen několik hodin poté, co Írán raketovým útokem odpověděl na předchozí americký úder, který v Bagdádu zabil klíčového íránského generála Kásima Solejmáního. Podle agentury AP se zatím spojenci Washingtonu vyhýbají kritizování Spojených států za zvýšení napětí v regionu.

Tento aspekt ale v týdnu zmínil kanadský premiér Justin Trudeau. „Kdyby v poslední době nedošlo k eskalaci v regionu, ti Kanaďané by teď byli doma se svými rodinami. Takovéto věci se při konfliktu a válce dějí. Nevinní lidé to odnesou nejvíc,“ řekl v televizním rozhovoru.

Kanada usiluje o to, aby byli její vyšetřovatelé plně zapojeni do objasňování havárie letu PS752. Dvojice kanadských činitelů už se v Íránu připojila k mezinárodnímu expertnímu týmu, kanadská vláda pro ně ale požaduje ještě užší spolupráci.

Ukrajina chce, aby se na vyšetřování podíleli i její experti, kteří objasňovali sestřelení malajsijského letadla nad územím okupovaným proruskými separatisty v roce 2014.

Agentura AP ale uvedla, že zástupci postižených zemí ve čtvrtek kromě „morálního tlaku“ nezmínili jiné páky, kterými by mohli Írán donutit ke spolupráci. Kanadský ministr zahraničí po otázce na toto téma řekl: „Rozhodnutí je na Íránu a celý svět se dívá.“