Stovku židovských hrobů hyzdí hákové kříže. Francie zřídí speciální policii pro boj s nenávistí

Francii šokovalo počínání neznámých vandalů na židovském hřbitově v obci Westhoffen u Štrasburku. Na hroby načmárali hákové kříže a antisemitské nápisy. Na místo činu už dorazil francouzský ministr vnitra Christophe Castaner. Prezident Emmanuel Macron slíbil, že země bude bojovat s antisemitismem „dokud nebudou moci naši mrtví odpočívat v pokoji“. Jen o pár dnů dříve se podobný incident stal ve vesnici poblíž Westhoffenu.

Kromě hákových křížů se na hrobech objevilo také číslo 14, které se váže k principu nadřazenosti bílé rasy. „Jsme zděšeni, jsme v šoku,“ řekl předseda židovské konzistoře v departamentu Bas-Rhin Maurice Dahan. Na hřbitově ve Westhoffenu se podle něj nachází zhruba 700 hrobů.

Prefekt tohoto regionu Jean-Luc Marx podle agentury AFP uvedl, že proti vlně antisemitských a rasistických projevů je potřeba bojovat. Ministr vnitra Castaner prohlásil, že jde o „čin z čiré nenávisti“ a oznámil vytvoření policejních sil, které budou bojovat proti nenávisti.

Na místo činu dorazil i francouzský ministr vnitra Christophe Castaner
Zdroj: Arnd Wiegmann/Reuters

Na východě Francie u hranic s Německem v nedávné době podobných případů přibylo. Vandalové nastříkali před pár dny antisemitská graffiti i na náhrobky na židovském hřbitově v nedaleké obci Schaffhouse-sur-Zorn.

V únoru neznámí pachatelé zneuctili asi osmdesát náhrobků na židovském hřbitově v Quatzenheimu nedaleko Štrasburku. V březnu pak vandal poškodil pomník, který stojí na místě někdejší synagogy ve Štrasburku, nakreslil na něj hákový kříž.

Tyto případy vyvolaly ve Francii debatu o sílícím antisemitismu v zemi, kde žije nejpočetnější židovská komunita v Evropě – zhruba 550 tisíc lidí. Za útoky stojí jak islamisté, tak i krajní pravice.

„Židé jsou a tvoří Francii,“ zdůraznil v reakci na poslední incident prezident Macron. „Ti, kteří na ně útočí, dokonce na jejich hroby, nejsou hodni naší představy o Francii,“ dodal. Sněmovna nedávno schválila rezoluci, která označuje nenávist vůči Izraeli za projev antisemitismu.