Bývalý Trumpův poradce Stone je vinen. Podle poroty lhal a mařil vyšetřování

Americká porota uznala bývalého poradce Donalda Trumpa Rogera Stonea vinným ze sedmi trestných činů včetně maření vyšetřování, ovlivňování svědka a lhaní Kongresu. Stone podle prokuratury lhal o snaze Trumpovy volební kampaně získat e-maily, které byly ukradeny ze serverů Demokratické strany s cílem poškodit protikandidátku Hillary Clintonovou.

Obvinění, kterým Stone čelil, vzešla z práce zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera. Ten objasňoval vliv Ruska na americké prezidentské volby v roce 2016. Stone podle vyšetřovatelů předem věděl o zveřejnění e-mailů Demokratické strany na portálu WikiLeaks.

Podle obžaloby rovněž vyhrožoval moderátorovi Randymu Credicoovi, aby ho přinutil podpořit údajně lživou výpověď o ukradené poště, kterou Stone v Kongresu učinil. „Připrav se na smrt!“, „Jsi krysa a špicl!“ psal Credicoovi.

Sedmašedesátiletý politický manažer republikánů Stone, který sám sebe označuje za agenta provokatéra či sprostého šejdíře s nadáním pro veřejné drama, všechna obvinění odmítl. Podle agentury Reuters je verdikt americké poroty ranou pro něj a poškozuje i Trumpa v době, kdy v Kongresu čelí snahám o podání ústavní žaloby.

Trump v reakci na verdikt na Twitteru napsal, že porota ve Stoneově kauze „měřila dvojím metrem jako nikdy v dějinách“. Vyjmenoval jedenáct svých odpůrců a kritiků včetně Clintonové, kteří by podle něj také měli jít do vězení.

Výši trestu si Stone vyslechne až příští rok 6. února, hrozí mu 20 let vězení.