„Dějiny Francie obrací jednu stránku.“ Francie i zahraničí truchlí kvůli smrti exprezidenta Chiraca

Francouzští i zahraniční politici uctívají památku Jacquesa Chiraca. Muž, který stál v čele Francie dvanáct let, zemřel ve čtvrtek ráno ve věku 86 let. Francie podle reakcí uzavírá jednu z kapitol svých dějin. Český prezident Miloš Zeman prostřednictvím svého mluvčího uvedl, že Chiraca považoval za schopnou a silnou hlavu státu.

Na Chiracovo úmrtí okamžitě reagovala francouzská politická scéna. Národní shromáždění už exprezidenta uctilo minutou ticha, kterou vyhlásil jeho předseda Richard Ferrand, když přerušil schůzi dolní komory parlamentu.

Večer pak v přímém přenosu v hlavních televizních stanicích s projevem věnovaným Chiracovi vystoupil současný francouzský prezident Emmanuel Macron. „Ztrácíme státníka, kterého jsme milovali stejně, jako on miloval nás,“ prohlásil a dodal: „Jacques Chirac byl skvělý Francouz. Tolik toho udělal pro náš národ a naše hodnoty.“

Svého předchůdce popsal jako hlas nezávislé a hrdé Francie, který byl schopen postavit se proti neoprávněné vojenské intervenci, když v roce 2003 odmítl americkou invazi do Iráku bez mandátu OSN. „Prezident Chirac je oplakáván nejen v naší zemi,“ řekl Macron. Vyjádřil současně přátelství, úctu a soustrast vdově Bernadette a dalším pozůstalým.

Hluboký zármutek nad smrtí Chiraca například vyádřil jeho nástupce ve funkci prezidenta Nicolas Sarkozy. „Dnes mizí část mého života,“ uvedl s tím, že Chirac podle něj „ztělesňoval Francii oddanou svým univerzálním hodnotám“.

„Byl to bojovník,“ poznamenal na Twitteru socialista Hollande, který stál v čele Francie v letech 2012 až 2017. „Francouzi, bez ohledu na názory, dnes přicházejí o státníka, ale také o přítele,“ napsal Hollande.

Truchlící lidé už mezitím začali nosit květiny k rezidenci zesnulého exprezidenta. Policie proto postavila zátarasy do okolí bytu, v němž žije Chiracova rodina.

Merkelová: Vynikající partner a přítel

Slovy uznání nešetří státníci z celého světa. Ruský prezident Vladimir Putin Chiraca ocenil jako „moudrého a vizionářského“ vůdce.

Německá kancléřka Angela Merkelová ho prostřednictvím svého mluvčího označila za „vynikajícího partnera a přítele“. Německý ministr zahraničí Heiko Maas vyzdvihl, že Chirac byl „velký státník a Evropan“. Pro britského premiéra Borise Johnsona to byl „vynikající vůdce, který utvářel osud“ Francie.

Dosluhující šéf Evropské komise (EK) Jean-Claude Juncker prostřednictvím své mluvčí vzkázal, že přišel o blízkého osobního přítele. „Předseda nenalézá slova k vyjádření svého zármutku,“ řekla mluvčí EK Mina Andreevová.

Události: Zemřel Jacques Chirac. V čele Francie stál dvanáct let (zdroj: ČT24)

Projevy úcty od politických odpůrců

Úctu zemřelému projevili i jeho někdejší političtí odpůrci. Šéfka krajní pravice Marine Le Penová na něj vzpomíná jako na „prezidenta, který byl schopen se postavit šílenství války v Iráku, čímž znovu navázal na tradiční francouzskou pozici vyvažování a diplomacii“.

„Dějiny Francie obrací jednu stránku. Přijměme zármutek, protože má své důvody. Miloval Francii víc než další po něm. A za toto jsme mu vděční,“ napsal na Twitteru lídr krajně levicové opozice Jean-Luc Mélenchon.

Zeman: Chirac byl schopný, silný a přátelský prezident

Prezident Miloš Zeman považoval bývalého francouzského prezidenta Jacquesa Chiraca za schopnou a silnou hlavu státu. „Setkal jsem se s ním, byl to schopný, silný a přátelský prezident,“ citoval Zemana Ovčáček. Současný český prezident se s Chiracem opakovaně setkal na přelomu století, kdy vedl českou vládu a Chirac stál v čele Francie.

Zeman ve čtvrtek poslal do Francie kondolenci. „Vaši vlast opustila významná osobnost, jejíž odkaz je uznáván nejen ve Francii, nýbrž po celém světě, včetně mé vlasti České republiky. Jacquese Chiraca jsem si jako člověka vážil. Měl jsem příležitost se s ním setkat a byl to schopný, silný a přátelský prezident. Jsem si jist, že jeho ztráty lituje nejen Francie, ale též miliony lidí v nejrůznějších koutech světa,“ napsal Zeman v dopise francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi.

Premiér Andrej Babiš  (ANO) na Twitteru uvedl, že by chtěl vyjádřit soustrast rodině zesnulého politika. „Budu na něj vzpomínat jako na silného muže, jehož život byl ztělesněním politického úspěchu. Evropa dnes přišla o velkého Francouze, o velkého politika,“ dodal.

Lítost nad Chiracovým úmrtím vyjádřil na Twitteru i ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). „Se zármutkem jsem se dozvěděl o smrti bývalého francouzského prezidenta Jacquesa Chiraca, muže s velkou evropskou vizí a přítele a politického partnera našeho bývalého prezidenta Václava Havla,“ napsal na sociální síti. 

Bývalý český prezident Václav Klaus označil Chiraca za svého dobrého přítele. Státníci Chiracova formátu podle Klause ve světové politice mizí. „Prezidenta Chiraca jsem dobře znal. Mnohokrát jsme se setkali, myslím, že jsme si dobře rozuměli a že jsme byli dobří přátelé. V dnešní době už ve světové politice státnici jeho typu mizí. Francie by opět potřebovala nějakého nového Jacquesa Chiraca,“ uvedl Klaus.  

Jacques Chirac
Zdroj: ČT24