Dějiny pod nánosem politiky. Polští liberálové a konzervativci se přou o připomínku války

Události: Spor o Westerplatte (zdroj: ČT24)

Baltské Westerplatte, kde padly první výstřely druhé světové války, se v Polsku stává předmětem právní a politické bitvy. Vláda totiž prosadila speciální zákon, jímž převádí poloostrov nedaleko Gdaňsku pod kontrolu státu, aby tam mohla vytvořit muzeum. Dosud ho spravovala gdaňská radnice, která se o něj podle vlády nestarala důstojně. Podle starostky Aleksandry Dulkiewiczowé hlásící se k opozici nemá kabinet na vyvlastnění pozemků právo.

„Normy, které byly přijaty, a způsob, jakým to bylo uděláno, mají jediný cíl. Je to demonstrace síly vládnoucí strany,“ stěžuje si starostka Dulkiewiczowá na adresu Práva a spravedlnosti. Strana vedená Jaroslawem Kaczyńským si podle ní usurpuje místo, které patří všem.

Vláda oponuje, že Westerplatte vypadá nedůstojně, což je vina radnice. Areál je zanedbaný a některé budovy se rozpadají a obrůstají je stromy. Kromě tabulí s historickými fakty v něm toho návštěvníci moc nenajdou. „Za posledních třicet let správce toho místa, hlavně město – je tam více majitelů – neudělalo bohužel vůbec nic,“ stěžuje si ministr kultury Piotr Gliński.

I proto přesunula vláda letošní pietní akce spojené s výročím začátku války 1. září 1939 z Westerplatte, kde se konaly tradičně, do Varšavy a obce Wieluń v Lodžském vojvodství. Ta se stala prvním terčem nacistického náletu. Do hlavního města na válečné připomínky přijede mimo jiné americký prezident Donald Trump.

Dějiny jako politické téma

Spor o Westerplatte je součástí širší celopolské debaty o přístupu k vlastním dějinám. „Pro Právo a spravedlnost je takzvaná politika historie jedním z pilířů jejího programu. Historie má být politickou látkou sloužící k mobilizaci stoupenců,“ myslí si Paweł Machcewicz, který do předloňska vedl Muzeum druhé světové války v Gdaňsku a působil také jako poradce někdejšího premiéra Donalda Tuska z nyní opoziční Občanské platformy.

Právo a spravedlnost naopak dlouhodobě kritizuje liberální strany včetně Občanské platformy, že se historii nevěnují dostatečně. Podle konzervativců tak mladí Poláci ztrácí vlastenecké cítění, což politikům, kteří jsou nyní u moci, vadí.

Debata zřejmě souvisí také s předvolební kampaní. Polsko totiž čekají 13. října parlamentní volby. Průzkumy dávají Právu a spravedlnosti pohodlný náskok.