Další protesty v Hongkongu. Policie použila proti demonstrantům slzný plyn

Policie v Hongkongu použila slzný plyn proti asi tisícovce protestujících, kteří zablokovali jednu z křižovatek ve městě. Informovala o tom agentura AP. Aktivisté v sobotu pokračovali v protivládních protestech po celém městě, včetně mezinárodního letiště. Už v pátek se na letišti na pokojné demonstraci shromáždilo asi tisíc protestujících, žádný z protestů však leteckou dopravu nenarušil.

Stovky aktivistů v sobotu zamířily do příletové haly. Někteří protestující seděli na zemi a vytvářeli transparenty na demonstraci, jiní jen zdravili cestující.

Další dva protesty se odehrály ráno místního času. Menší skupiny starších obyvatel Hongkongu a jejich rodin se zúčastnily pochodu nedaleko obchodní čtvrti. Oba protesty byly pokojné.

Asi tisíc demonstrantů se pak shromáždilo ve čtvrti Tai Po na severu města. Jedna z protestujících, asi šedesátiletá žena, uvedla, že se rozhodla pochodu zúčastnit na protest proti násilí, které policie používá proti demonstrantům.

Tamní pochod neměl povolení a policisté vyzývali přítomné, aby se rozešli, jinak použijí sílu. Skupinky demonstrantů se následně rozprchly do okolních ulic a v jedné z nich začaly budovat barikády. Pak proti nim policisté použili slzný plyn.

Největší politická krize za poslední dekády

Bývalá britská kolonie Hongkong, která se v roce 1997 vrátila pod čínskou správu, čelí největší politické krizi za desítky let.

To, co začalo jako protest proti zákonu o vydávání trestně stíhaných do pevninské Číny, postupně přerostlo v požadavek na větší demokratičnost politického systému a na odstoupení správkyně Hongkongu Carrie Lamové. Mezi požadavky se objevuje také omezení vstupu turistů z pevninské Číny do Hongkongu.