Při požáru v animátorském studiu v Kjótu zemřelo nejméně 33 lidí, podle policie šlo o žhářský útok

Při požáru ve studiu animovaného filmu v japonském velkoměstě Kjótu ve čtvrtek podle hasičů zahynulo nejméně 33 lidí. Dalších 36 osob utrpělo zranění, řada z nich je v kritickém stavu. Oheň podle policie úmyslně založil jednačtyřicetiletý muž, který ve studiu vylil hořlavou tekutinu a zapálil ji. Byl převezen do nemocnice s popáleninami obličeje a hrudi. Ke žhářství se přiznal. Podle agentury Reuters šlo o největší hromadnou vraždu v Japonsku za posledních 18 let.

Oheň zachvátil kolem 10:30 dopoledne tamního času (3:30 SELČ) budovu společnosti Kyoto Animation, která produkuje úspěšné televizní kreslené seriály. V době požáru se v budově nacházelo sedmdesát lidí.

Lidé v blízkosti místa uvedli, že slyšeli sérii výbuchů a viděli, jak z objektu vychází černý kouř. Před zveřejněním poslední bilance hasiči nalezli přes deset mrtvých na schodech z druhého poschodí směrem na střešní terasu.

„Viděla jsem lidi, kteří byli úplně zčernalí (kouřem) nebo zakrvácení, někteří byli popálení po celém těle,“ řekla agentuře Kjódó 53letá místní žena, která těm, co čekali na pomoc, přinesla pití. „Jeden z nich mi pověděl, že byl polit kerosinem nebo něčím podobným,“ dodala.

Události: Při požáru studia zemřelo 33 lidí (zdroj: ČT24)

Žhář křičel, že jej studio okradlo

Policisté uvedli, že oheň úmyslně založil v druhém poschodí třípatrové budovy jednačtyřicetiletý muž, který ve studiu vylil hořlavou tekutinu a zapálil ji. Křičel přitom „Zdechněte!“, uvedli někteří svědci.

Poté, co ve studiu založil požár, vyběhl z budovy ven a zamířil k nedaleké vlakové stanici. Cestou ale upadl na zem. „Měl spálené vlasy a vypadalo to, že trpí bolestí, ale také že je naštvaný na studio Kyoto Animation a na celou společnost,“ řekla tiskové agentuře Kjódó 59letá žena žijící poblíž. „Slyšela jsem ho, jak křičí něco jako: ‚Okopírovali jste to!‘,“ dodala.

Japonský deník Asahi šimbun citoval výpověď 61letého muže ze sousedství, který předpokládaného žháře slyšel křičet: „Okradli jste mě!“

Ředitel společnosti Kyoto Animation Hideaki Hatta uvedl, že do firmy v poslední době přišlo několik výhrůžných e-mailů. „Byly adresovány naší kanceláři a prodejnímu oddělení a jejich autor žádal naši smrt,“ řekl Hatta.

Čin odsoudil japonský premiér Šinzó Abe. Podle něj je „příliš děsivý na to, aby se dal popsat slovy“.

Studio mělo podle filmového kritika Juičiho Maedy obrovský vliv na japonský animovaný film. „Skutečnost, že najednou zemřelo tolik lidí, bude ohromnou ránou pro japonský průmysl animovaného filmu,“ řekl.