TÉMA

Kjóto

Tělo zavražděného expremiéra Abeho je v Tokiu. Policie přiznala, že na akci, kde zemřel, byly problémy

Kolona automobilů převážející tělo zavražděného expremiéra Šinzóa Abeho dorazila v sobotu do jeho tokijské rezidence. Tam čekali jeho spolupracovníci z Liberálnědemokratické strany oblečení v černém, aby mu vzdali čest, uvedla agentura AFP. Abe byl postřelen atentátníkem v pátek dopoledne v západojaponské prefektuře Nara během politické kampaně a zraněním podlehl. Pohřeb se uskuteční v úterý. Velitel policie v Naře v sobotu řekl, že nemůže popřít, že na akci, kde byl Abe, byly bezpečnostní problémy.
9. 7. 2022|

Japonsko řeší čtvrtou vlnu a zaostává v očkování. V ohrožení je už i tak prodražená olympiáda

Japonsko zápolí se čtvrtou vlnou pandemie koronaviru a přes sérii svátků vláda vyhlásila v lidnatých prefekturách stav nouze. Zároveň v ostrovní zemi vázne očkování, alespoň jednu dávku vakcíny nedostala ani dvě procenta populace. To vše se odehrává na pozadí blížících se odložených olympijských her. Ty zatím stály čtyřnásobně víc, než předpokládal původní rozpočet, a na stole je stále varianta, že budou zcela zrušeny.
29. 4. 2021|

Sakury letos v Japonsku rozkvetly nejdříve v historii. Příčinou jsou klimatické změny

Okrasné třešně sakury letos v mnoha částech Japonska plně rozkvetly nejdříve za skoro 70 let, kdy se data rozkvětu začala formálně zapisovat, napsala agentura AP. Rekordně brzký rozkvět odborníci přičítají změnám klimatu.
30. 3. 2021|

„Chyť je všechny!“ První Pikachu skončil v pokéballu před 25 lety

Tu frázi zná každé dítě, které vyrůstalo v devadesátých letech, i jejich rodiče: „Gotta catch 'em all“, česky „Chyť je všechny“. Přesně před pětadvaceti lety vyšly v Japonsku první videohry Pokémon a spustily celosvětovou mánii sbírání roztomilých příšerek v herních konzolích, na kartičkách či mobilech. Japonský fenomén ani po čtvrt století neubral na síle a narostl ve stamiliardový byznys.
27. 2. 2021|

Japonská prokuratura obžalovala podezřelého z loňského žhářského útoku na animátorské studio

Japonská prokuratura obžalovala muže podezřelého ze žhářského útoku na studio animovaného filmu v Kjótu. Loni v červenci při něm zemřelo 36 lidí a další tři desítky utrpěly zranění. S odvoláním na japonská média o tom informovala agentura AFP.
16. 12. 2020|

Při požáru v Kjótu zemřeli hlavně mladí lidé. Útočník zřejmě svůj čin dlouho plánoval

Většina obětí čtvrtečního žhářského útoku na studio animovaného filmu v Japonsku byli mladí lidé do čtyřiceti let se slibnou budoucností. Počet obětí vzrostl oproti předchozí páteční bilanci o jednu na 34, informovala agentura Reuters. Pachatel se podle svědků v blízkosti studia pohyboval už několik dní před útokem.
20. 7. 2019Aktualizováno20. 7. 2019, 17:00|

Při požáru v animátorském studiu v Kjótu zemřelo nejméně 33 lidí, podle policie šlo o žhářský útok

Při požáru ve studiu animovaného filmu v japonském velkoměstě Kjótu ve čtvrtek podle hasičů zahynulo nejméně 33 lidí. Dalších 36 osob utrpělo zranění, řada z nich je v kritickém stavu. Oheň podle policie úmyslně založil jednačtyřicetiletý muž, který ve studiu vylil hořlavou tekutinu a zapálil ji. Byl převezen do nemocnice s popáleninami obličeje a hrudi. Ke žhářství se přiznal. Podle agentury Reuters šlo o největší hromadnou vraždu v Japonsku za posledních 18 let.
18. 7. 2019Aktualizováno19. 7. 2019, 06:39|